Ålandstidningen har i flera omgångar skrivit om upphandlingen av konsulttjänster för Mariebad som inleddes 2017. Orsaken är att konsultupphandlingen från början gjordes som en direktupphandling, och att kostnaderna sedan dess blivit större än ursprungligen beräknat.
Tidigare har framför allt företrädare för Obunden samling fört frågan om att upphandlingen bör granskas, och i ett revisions-PM den 17 april 2019 konstaterade stadens revisorer att köpet borde ha konkurrensutsatts och att beslut om köpet borde ha tagits av infrastrukturnämnden eftersom det överstiger 150.000 euro.
Nu gör även moderaterna och Roger Jansson ett försök att kasta ljus över upphandlingen. I en skriftlig fråga till stadsledningen skriver Roger Jansson, med anledning av det revisions-PM som går stick i stäv med svaren staden tidigare gett, att han vill veta hur, och med stöd av vilka ledande personer och på vilka grunder bedömningen att inte konkurrensutsätta konsultupphandlingen, som nu närmar sig nästan 300.000 euro, gjordes hösten 2017.
– Vi har tidigare i Moderaterna sagt att vi vill att den här utredningen skulle avslutas innan vi tar upp de juridiska frågorna med upphandlingen. Men nu har vi nyligen behandlat ett tilläggsanslag i fullmäktige där man vill föra över pengar för ändamålet till 2020, vilket betyder att den här utredningen går in på sitt fjärde år. Det är en mycket märklig historia.
Motstridiga svar
Att utredningen dragit ut på tiden i kombination med de svar som infrastrukturdirektör Kai Söderlund gav vid fullmäktiges möte i januari var tillräckligt för att agera, konstaterar Roger Jansson.
– Han gav då svar som strider mot revisorernas uppfattning om upphandlingen. I och med det vill jag nu ge tjänstemännen och stadsledningen en möjlighet att svara på om de fortfarande anser att upphandlingen har skett inom ramen för EU-lagstiftningen.
Infrastrukturdirektören sade då att det hittills utbetalade beloppet för grundupphandlingen är drygt 173.810 euro, och att icke tillhörande tilläggsupphandlingar uppgår till mindre än 98.000 euro.
Revisorerna, å sin sida, har konstaterat att staden per den 30 november 2018 köpt tjänster för 223.601 euro samt att tilläggsbeställningar är en ökad omfattning av grundupphandlingen, och således en del av den.
Det innebär att upphandlingen i så fall redan överstiger EU:s regler för offentlig upphandling. Stadens egna interna upphandlingsregler fastslår att upphandlingar som överstiger 20.000 euro ska konkurrensutsättas.
Vill ha korrekt beskrivning
Roger Jansson säger att han räknar med ett öppet, ärligt och korrekt svar från stadsledningen.
Vad blir nästa steg?
– Det beror på svaret. Frågan har ställts förut men då har man avhållit sig från att svara på alla frågor. Svaren blir avgörande för hur vi går vidare men det är min uppfattning att upphandlingen har brutit mot gällande lagstiftning och det är naturligtvis allvarligt. Men vi vill ha ett svar svart på vitt från stadsledningen.
Är det även partiets uppfattning?
– Ja, det finns ingen anledning för oss att ifrågasätta revisorerna som är fullmäktiges kontrollorgan.
Vad kan det få för konsekvenser?
– Jag vill inte spekulera allt för mycket eftersom jag inte känner till alla påföljdsbestämmelser. Men om det visar sig att någon begått ett öppet fel och är villig att erkänna det, i stället för att svara på sådana sätt så att frågan inte blir utredd som det varit hittills, så befinner vi oss kanske i ett annat läge.
Det låter som att ni snarare kräver ett erkännande?
– Vi vill veta vad de gjort, hur de gjort det och vem som gjort vad. Det är kanske så att man tenderar att skjuta ifrån sig ansvaret men när det gäller så här stora pengar behöver vi agera.
Kevin Eriksson