Sune Axelsson och Böge Holmberg har som ledamöter i infrastrukturnämnden granskat hur stadens vägentreprenader har skötts. Ålandstidningen har skrivit om deras kritik mot infrastruktursektorn, där de bland annat har invänt mot att ansvariga tjänstemän godkänt förändringar i utförandet av Ålandsvägens ombyggnad utan att informera stadsledning eller nämnd.
Förändringarna har gällt trottoarplattorna, kantstenarna och dräneringen, och staden har inte krävt tillräckliga prisavdrag för detta, enligt Sune Axelsson och Böge Holmberg.
Nu vänder de sig till stadsstyrelsen med delvis nya frågeställningar.
I skrivelsen kräver de en opartisk granskning av entreprenaden för Ålandsvägens första etapp. Tre saker måste granskas, anser de. För det första om utförandet av entreprenaden stämmer med kontraktet. För det andra om det har skett felfaktureringar från entreprenörens sida. Och för det tredje om tjänstemännen har haft rätt att godkänna förändringarna av projektet.
Frågor om asfalten
I en bilaga till skrivelsen väcker Sune Axelsson och Böge Holmberg frågan om ”grov avvikelse från god förvaltningssed”. Här nämns flera vägbyggen i Mariehamn de senaste åren. De skriver bland annat att en oberoende kontrollant bör anlitas till den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad.
I en annan bilaga ställer Sune Axelsson och Böge Holmberg frågor om asfalten som togs bort från Ålandsvägen under etapp ett.
De börjar med att lyfta fram den tekniska beskrivningen för projektet, enligt vilken beläggningen på vägen ”i sin helhet” skulle rivas av entreprenören. I beskrivningen står också att staden som beställare skulle bekosta mottagningsavgifter och entreprenören skulle utföra ”schaktning och transport till upplagsplats i Jomala”.
Enligt Sune Axelsson och Böge Holmberg har entreprenören fakturerat staden för 450 ton tjärasfalt som fördes till upplagsplatsen, trots att schaktning och transport skulle ingå i entreprenaden. Kostnaden för detta är 58.500 euro, säger de.
De säger dessutom att staden på förhand bedömde att det kunde finnas ungefär tio ton miljöfarlig tjärasfalt bland beläggningsmassorna från Ålandsvägen. Staden skulle betala för transporten till Finland och för destrueringen av massorna. Entreprenören har, felaktigt eller inte, fakturerat för 450 ton. Men enligt andra fakturor har 780 ton vägbeläggning fraktats till Finland på stadens bekostnad. Differensen är 330 ton. ”Hur är detta möjligt”, frågar Sune Axelsson och Böge Holmberg. Kostnaden för borttransport av 330 ton är 33.000 euro, uppger de.
Nästa vecka ska de träffa ansvariga tjänstemän för att diskutera asfaltsfrågorna.
– Utredningen pågår fortfarande. Vi försöker få rätt information utgående från fakta, säger Sune Axelsson.
– Vi hoppas få svar. Men vi har motvind så att håret står bakåt, säger Böge Holmberg.
”Blir medskyldiga”
I en sista bilaga till skrivelsen till stadsstyrelsen gör de en ekonomisk sammanställning av hur mycket pengar de anser att staden har gått miste om på grund av tjänstemannabeslut utan nämndens vetskap. De kommer fram till att det handlar om 153.000 euro.
Då har de inte räknat med den ovan nämnda kostnaden för asfalten på 58.500 euro. För medan de andra pengarna är förlorade kan denna summa fortfarande krävas tillbaka av staden, anser de.
– Vi vill bara ha lite rättning i leden, så att man gör det bättre i framtiden. Vi kunde ha fått mycket för de där pengarna, säger Böge Holmberg.
Varför är ni så engagerade i de här frågorna?
– Det kan man fråga sig. Det skulle vara lättare att nicka och le. Men vi har båda sett hur man hanterar de här sakerna i förvärvslivet, säger Böge Holmberg som har varit kontrollant på flera stora hamnbyggen på Åland.
Sune Axelsson har arbetat med entreprenader som både utförare och köpare.
– Jag har sett båda sidor. När man ser hur det går till här blir man fundersam. Man ska använda pengar rätt i samhället, säger han.
Böge Holmberg säger att de har fått frågan från andra politiker om varför de inte ger sig.
– Vi är för mycket insatta. Ger vi oss nu blir vi medskyldiga till förfallet, säger han.
Anna Jakobsson