Ålandstidningen berättade i gårdagens tidning om bärgningsbolaget Alfons Håkans krav på säkerheter mot transportbolagen med last ombord på Amorella. Utan en garanti om betalning från respektive transportörs försäkringsbolag skulle fordonen hållas i kvarstad av bärgningsbolaget – men under torsdagskvällen meddelade Viking Line att man tar på sig ansvaret för alla säkerheter som krävts av transportörerna och fordonen kunde då släppas.
Att Viking Line tog på sig ansvaret innebar att alla fordon kunde återgå till transportbolagen under torsdagskvällen, men via totalt 41 fordringar om säkringsåtgärder som Alfons Håkans lämnat in till Ålands tingsrätt kan Ålandstidningen avslöja att kraven uppgick till 1,2 miljoner euro. I fordringarna ålägger Alfons Håkans i första hand svarandena att betala ett förskott på bärgarlönen. Totalt har 41 fordringar lämnats in.
Joakim Håkans säger under fredagen att han inte haft saken på sitt bord, och han kan därför inte bekräfta varken summan eller huruvida fordringarna lämnades in mot ägarna till alla enheter ombord. Men fordringarna är alltså ändå inte aktuella längre sedan Viking Line tagit på sig ansvaret för lastens del av bärgarlönen.
– Vi har inte haft någon vetskap över huvud taget om värdena utan vi har tvingats gissa oss fram till någon form av medeltal. Som jag sa till dig i går blev saken betydligt mer omständlig när Viking Line inte tog på sig ansvaret från början. Vi har fäktats i dimman.
Han framhåller också att de belopp som krävts inte är den faktiska bärgarlönen.
– Men vi måste ta höjd. De här beloppen är vad beloppet i värsta fall kan landa på men vanligtvis blir summan mycket lägre.
Lloyds kontrakt
Joakim Håkans säger att det finns flera olika betalningsalternativ när fartyg ska bärgas.
– Allt stimuleras i bärgningskonventionen som är en internationell konvention som är ratificerad i alla civiliserade länder i världen.
Det vanliga är att fartygen bärgas utgående från ett bärgningsavtal som bygger på Lloyds open form 2020.
– Det är en bärgningskontrakt som är 200 år gammalt men som uppdaterades senast i år. Det är ett öppet kontrakt och bygger på ”no cure - no pay” – alltså om fartyget inte bärgas så får bärgaren ingen lön.
Att kontraktet är öppet innebär att bärgarlönen förhandlas fram efter att bärgningen genomförts utgående från tio punkter och enligt sjölagen ska både fartygsägaren och lasten stå för sin del av bärgarlönen.
– Kommer man inte överens tar man det till skiljedomstol i London men jag har varit branschen sedan jag var liten och av 20 fall kommer parterna överens i 19, säger Joakim Håkans.
Flera alternativ
Andra alternativ är att för uppdraget mot en på förhand bestämd summa alternativt mot timlön.
– Men det är sämre alternativ eftersom man på förhand sällan vet vad det krävs för insatser. I Lloyds bärgningskontrakt finns alla element med i kalkylen redan från början.
Bärgarlönen kan aldrig uppgå till mer än det bärgade värdet.
– Det är max. Men jag har aldrig hört att bärgarlönen blivit så hög. Ofta landar den på 5-10 procent av det bärgade värdet.
Kevin Eriksson