När lagtinget debatterade landskapsregeringens (LR) andra tilläggsbudget för året handlade det mesta om det nya alarmsystem som har upphandlats av alarmcentralen. I finans- och näringsutskottets betänkande konstateras att själva investeringen kommer kosta ungefär 600.000 mer än beräknat.
När det gäller driftskostnaderna för systemet under de första fem åren kan utskottet inte slå fast kostnaderna. I stället konstaterar utskottet att driftskostnaden under tidsperioden kommer att bli minst 3,7 miljoner euro, vilket innebär att slutnotan för projektet totalt närmar sig sju miljoner. Det är flera miljoner mer än den ursprungliga kalkylen.
– Siffrorna har bara ökat och ökat. Vi kan fortfarande inte med säkerhet säga vad kostnaden blir. Bara att den kommer bli väldigt mycket högre än beräknat, sade utskottets ordförande Petri Carlsson (MSÅ) i lagtinget.
Kritiken från oppositionen var hård.
– Jag kan bara konstatera att igen så felar läromästaren som alltid kommer med pekpinnar åt andra. LR klarar inte att ha kontroll över en vanlig upphandling. Jag utgår från att vi kommer få en närmare förklaring innan lagtinget lämnar före valet, det här är inte acceptabelt, sade Harry Jansson.
Ville sätta stopp
Axel Jonsson (ÅF) ansåg att i och med att finansutskottet inte vet hur kostnadsbilden kommer att utvecklas borde inte lagtinget bevilja de 160.000 i extra anslag som LR äskar i tilläggsbudgeten.
– Tycker utskottet att man
bara ska går vidare? Behöver man inte skaffa en bild av situationen innan man beviljar mer medel, frågade han.
– En synnerligen relevant fråga. Borde man dra i handbromsen och granska ordentligt? Men det blir ett bekymmer eftersom vi har ett ansvar gentemot en
leverantör och det finns ett behov av att få systemet på plats så fort som möjligt. Det handlar om liv eller död, svarade Petri Carlsson med hänvisning till att det nuvarande systemet inte längre utvecklas och måste bytas ut.
Tillsatt utredning
Kansliminister Nina Fellman (S), på vars bord frågan ligger, har tillsammans med finansminister Mats Perämaa (Lib) tillsatt en utredning för att se hur kostnaden kunnat rusa.
–Inte för att söka syndabockar utan för att få klarhet i var svagheterna finns. Varför är det så att ingen har haft kontroll över hur driftkostnaderna blivit stora? Jag kan också konstatera att det redan pågår en revision av processen.
Axel Jonsson yrkade att tilläggsbudgeten, på grund av osäkerheten kring alarmsystemet, skulle återremitteras till utskottet för att det skulle bringa klarhet i frågan. Men vid omröstningen i lagtinget röstade regeringspartierna mot det förslaget.
I den fortsatta behandlingen drog Veronica Thörnroos (C) paralleller mellan upphandlingen av alarmsystemet och den upphandling LR gjorde i augusti av elhybridfärjan till Föglö.
– LR har börjat agera på ett nytt sätt gentemot lagtinget när det gäller budget, finansiering, analyser och uppföljning. Det förskräcker. Jag saknar de 20 miljoner som elfärjan blev dyrare i tilläggsbudgeten. Varför fanns det inte med? Nästa som kommer nu är alarmsystemet, det är märkvärdigt att finansministern inte kan redogöra för lagtinget vilka de faktiska kostnaderna blir.
Kan inte detaljer
Finansminister Mats Perämaa menade å andra sidan att han gjort vad han kunnat.
– Man får glädjas över den tilltro Veronica Thörnroos visar mig. Det är nästan så man rodnar. Hon förväntar sig att jag ska ha detaljkunskap om inkopplingen av ett system. Jag ska veta exakt vad detta innebär exakt i inbesparing. Jag tackar för den tilltron, men jag kan inte det där i detalj.
Lagtinget godkände tilläggsbudgeten, inklusive de 160.000 i utökat anslag för alarmsystemet.
Jonas Bladh