Enligt avtalet med konsortiet Ansgar Ab/Finferries kan LR, sedan HFD fastställt vägplanen för västra Föglö, inte avbeställa hybridfärjan med mindre än skadestånd motsvarande konsortiets vinst för kontraktstiden 2022–2037. Storleken på ett eventuellt skadestånd är högintressant eftersom valvinnaren Centern säger sig vilja bryta avtalet, men vilken vinst som konsortiet väntar sig ur det 66 miljoner euro stora kontraktet är höljt i dunkel. Enligt infrastrukturavdelningens biträdande avdelningschef Niklas Karlman räknar LR med ett skadestånd ”i miljonklassen”. Mest specifik har infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) varit. Den 26 september uppgav han, som svar på ett spörsmål från lagtingets opposition, att ett avtalsbrott skulle kosta LR ”5–10 miljoner euro”. – Jag står för vad jag har sagt, men vill betona att det handlar om en uppskattning. Ett eventuellt skadestånd kan fastställas endera i en förlikning eller i en domstols beslut, säger Mika Nordberg på tisdagseftermiddagen. Ett positivt kontraktsintresse om 5-10 miljoner euro motsvarar en vinstmarginal på 7,5–15 procent för konsortiet. Kan du utveckla LR:s resonemang? – 7,5 procents vinstmarginal är inget ovanligt för ett företag, det här handlar inte om någon ideell verksamhet. Med det sagt är 5–10 miljoner inte mer än den bästa uppskattning LR kunde göra i slutet av september. En läsare påpekar att Ansgar Ab:s vinstmarginal i regel har varit betydligt lägre under de senaste åren. Hur kommenterar du det? – Det finns skillnader mellan avtal där företaget står för bemanning och avtal där företaget står även för fartyget.
Kommenterar inte marginalerna
Ansgar Ab har under de fyra senaste räkenskapsåren, under vilka företagets omsättning har stigit från 2,6 miljoner euro till 3 miljoner euro, redovisat vinstmarginaler på mellan 1,4 procent och 7,9 procent. Vd Thomas Lindqvist säger att han inte har några kommentarer till konsortiets marginaler i avtalet om elhybridfärjan. Har Ansgar Ab en lägre marginal än de 7,5–15 procent som LR:s uppskattning om skadeståndet bygger på? – Inga kommentarer. Statsägda Finferries moderbolag har under vart och ett av de senaste fyra räkenskapsåren omsatt mellan 42,7 miljoner euro och 45,3 miljoner euro. Rederiets vinstmarginaler har samtidigt varit betydligt bättre än Ansgar Ab:s dito: mellan 15,5 procent och 17,7 procent. – Jag varken kan eller vill svara på någon fråga om vår vinstmarginal i avtalet med landskapsregeringen, säger Finferries vd Mats Rosin. Är 7,5–15 procents vinstmarginal en rimlig uppskattning? – Min enda kommentar är att konkurrensen i upphandlingen var stenhård. Har du kontaktats av LR angående Finferries vinstmarginal? – Nej.
Svårt att räkna ut
Regeringssonderande Veronica Thörnroos (C) sade i torsdags att hon, före hon kan fatta något beslut om att avbeställa färjan, måste få ”mer information om juridiken och kostnaderna för en eventuell avbeställning”. – Att fastställa konsortiets upparbetade kostnader och prognostiserade vinst är en komplex räkneoperation. Fler kommentarer har jag inte i nuläget, säger hon på tisdagseftermiddagen. Vem som arbetar med en sådan räkneoperation – liksom om den ens är möjlig att genomföra – är oklart. – Vi arbetar utifrån att avtalet är i kraft, säger Niklas Karlman. Arbetar någon i förvaltningen med att fastställa skadeståndet vid en eventuell avbeställning? – Inte vad jag känner till.
Robert Vickström