Ålandstidningen har återkommande berättat om landskapsregeringens mångåriga ambitioner om en ny elhybridfärja till skärgårdstrafiken.
Under sittande regering har planerna snävats in på Föglö-trafiken och det färjpass som, efter att kortruttsprojektet har förverkligats, kommer löpa Svinö–Gripö.
I november inleddes upphandlingen av trafiken för åren 2022–2037 på totalentreprenad. Som Ålandstidningen berättade den 5 november ställde landskapsregeringen då krav på en elhybridfärja med plats för 90 bilar och 350 passagerare, som klarar det nya passet på högst 18 minuter.
Som väntat värde på det 15 år långa kontraktet uppgavs 47 miljoner euro.
Senast den 7 augusti antydde infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) att landskapsregeringen var nära att ingå avtal med en av de fyra intressenter om lämnade anbud i upphandlingen.
Ansgar Ab och Finnferries
Vid en presskonferens klockan 13 på fredagseftermiddagen meddelar Mika Nordberg att det är ett konsortium bestående av Kumlinge-rederiet Ansgar Ab och det statliga bolaget Finlands Färjetrafik (som verkar under namnet Finnferries, reds anm.) som kommer att leverera entreprenaden.
– Konsortiets anbud om totalt 66 miljoner euro var det totalekonomiskt bästa av de fyra anbud som uppfyllde våra skall-krav. Vilka summor de andra anbuden låg på kan jag inte avslöja förrän handlingarna blir offentliga om 14 dagar.
I höstas uppskattade du kostnaden till 47 miljoner euro. Varför blir avtalet nu 40 procent dyrare?
– För det första har beställarläget fördyrats sedan norrmännen beställt flera elfärjor, och för det andra var det svårt för oss att i höstas uppskatta entreprenörens kostnad för att tillhandahålla ett reservfartyg.
– För det tredje kan fartyget 2037 kan vara värt mer än de 5 miljoner euro som vi då får köpa henne för, och för det fjärde hade landskapsregeringen som beställare vissa taktiska skäl till att ange en väntad kostnad på den lägre sidan.
Finnferries vd Mats Rosin säger att det nya fartyget kommer att uppfylla samtliga utom ett av kraven i upphandlingen.
– Motoreffekten kommer vara cirka 20 procent lägre. Tack vare den världsledande skrovformen kommer hon ändå upp i en servicefart om 12,5 knop.
Han säger att Finnferries – som kommer att äga fartyget, medan konsortieparten Ansgar Ab sköter driften – nu har att välja mellan flera bindande offerter från ett flertal varv.
– Färjan kan byggas i Finland eller utanför landet.
Hur mycket, ungefär, kostar fartyget att bygga?
– Det förblir en affärshemlighet, säger Mats Rosin.
En sjättedel av skärgårdstrafikens utsläpp
Att sammanfatta den nya elhybridfärjans miljöpåverkan är inte enkelt. Ms Skarven, som årligen förbrukar 1.200 kubikmeter brännolja, står i dag för en sjättedel av skärgårdsfärjornas koldioxidutsläpp.
Infrastrukturavdelningens biträdande avdelningschef Niklas Karlman framhåller att konsortiet kommer ha starka incitament till största möjliga eldrift.
– Hybridlösningen är en förutsättning för att trafiken inte ska stanna under elavbrott, men det blir konsortiet som står kostnaderna för all diesel som används.
Enligt landskapsregeringens uppskattning minskar skärgårdstrafikens koldioxidutsläpp med 3,2 ton årligen, motsvarande 48 ton under avtalsperioden, till följd av eldriften.
– Färjan laddas vid varje angöring, i bägge hamnarna, säger Mats Rosin.
Var ska elen komma ifrån?
– Förhoppningsvis till stor del från åländsk vindkraft. Utbyggnaden av vindkraften kommer att tajma bra med när färjan levereras, säger vice lantrådet Camilla Gunell (S).
Ur budgetsynpunkt är landskapsregeringen mest angelägen om att framhålla att ett färdigt utbyggt kortruttssystem minskar dagens kostnader med 3 miljoner euro på årsbasis.
Kostnaden för Skarvens fortsatta trafikerande av Föglö 2022–2037 uppskattas samtidigt till 58 miljoner euro – 8 miljoner mindre än vad trafiken nu kommer att kosta.
– Men eftersom avtalssumman inkluderar ett reservfartyg, med en kapacitet motsvarande minst 50 procent av det nya fartyget, är det rätt att säga att landskapsregeringen sparar pengar, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).
Spikar kortrutten?
Som Ålandstidningen tidigare har berättat väntas Högsta förvaltningsdomstolen i höst besluta huruvida landskapsregeringens nya vägplan för Föglö, som flera aktörer har besvärat sig mot, står sig.
Enligt fredagens avtal kan landskapsregeringen, utan vite, dra sig ur avtalet om något sådant besked inte har kommit den 1 november.
Flera oppositionspolitiker ser samtidigt kortrutten som en valfråga. Nu verkar ni låsa nästa landskapsregering, vid det här dyra avtalet?
– Så kanske man kan säga. Men den här frågan har behandlats upprepade gånger i lagtinget, och det här är vad majoriteten anser är bäst för Åland, säger Mats Perämaa.
– Jag känner mig trygg i att ålänningarna även efter valet vill att landskapsregeringen verkar för lägre koldioxidutsläpp, säger Camilla Gunell.
Mika Nordberg påpekar att framtida landskapsregeringar därtill kan omplacera den nya färjan i ruttsystemet.
– Från och med 2027 kan det göras utan extra avgifter till konsortiet.
Ponera att en Centerregering efter höstens val vill lägga kortrutten på hyllan, kanske för att satsa på en tunnel till Föglö. Vad kostar det då att dra sig ur det här avtalet?
– Det är en hypotetisk fråga. Saken kommer i så fall att avgöras i en rättsprocess, säger Mats Perämaa.
Den nya färjan beräknas trafikera Svinö–Gripö från och med den 1 april 2022.
Enligt Ansgar Ab:s vd Tomas Lindqvist lär Föglötrafiken då, liksom i dag, sysselsätta 10–15 personer ombord.
– Den nya färjan körs med tre till fem besättningsmedlemmar per vakt, säger han.
Robert Vickström