Konfessionslös religionsundervisning, spanska och ryska som valbara språk samt avgivtsfri förundervisning är några av de förslag som regeringen hoppas kunna lägga till i revideringen av grundskolelagen.
Under fredagsförmiddagen presenterade utbildningsminister Tony Asumaa tillsammans med avdelningschef Rainer Juslin och byråchef Elisabeth Storfors den parlamentariska arbetsgruppens rapport om revidering av grundskolelagen. Arbetsgruppen har bestått av representanter från samtliga partier i lagtinget.
Under pressträffen presenterades de 21 punkter som gruppen kommit fram till att bör finnas med i den pågående revideringen av grundskolelagen från 1995.
Enligt Tony Asumaa kommer lagen högst troligt stå färdig hösten 2019 men för att underlätta för kommunernas budgetering trädaa i kraft först 1 augusti 2020.
Konfessionslös religionsundervisning
I dag är religionsundervisningen i grundskolan konfessionell och utgår från den kristna tron. De som av olika skäl inte vill delta i den konfessionella undervisningen studerar i stället ämnet livsåskådning. I den nya lagen vill man ersätta dessa båda ämnen med ett gemensamt konfessionslöst ämne som ska få namnet religions- och livsåskådningskunskap.
– Vi vill ge alla elever samma utbildning, dessutom sparar det på resurser att ha ett ämne istället för två, säger Tony Asumaa.
Nya valbara språk
Sedan tidigare har elever i grundskolan haft möjlighet att utöver engelska välja mellan tre andra främmande språk, finska, tyska och franska. I den nya grundskolelagen vill man nu även lägga till ryska och spanska som valmöjligheter.
– Båda språken är viktiga i dagens värld, spanska är ett av världens största språk och ryskan blir allt viktigare i dagsläget, säger Tony Asumaa.
– Det är dessutom språk som båda redan går att läsa på Ålands Lyceum, säger Elisabeth Storfors.
Rätt till grundskoleutbildning
Rätten till en grundskoleutbildning utökas från 18 till 19 år. Vuxna får även rättighet att avlägga lärokurser på grundskolenivå via Ålands folkhögskola och Medborgarinstitutet.
– Vi vill att alla ska ha möjlighet att ha en grundskoleutbildning. Det kommer många människor till Åland i dag som kan sakna det och då vill vi ge bland annat dem en möjlghet att avlägga den, säger Tony Asumaa.
Barnomsorgspedagogik
Barnomsorgen lyder i dag under socialvården, i den nya lagen vill man samordna barnomsorgen och övrig utbildning under samma myndighet. Barnomsorgslagen kommer att ingå som ett eget kapitel i den reviderade grundskolelagen. I övrigt skall även förundervisningen, det vill säga sista året på dagis, bli avgiftsfri i samtliga kommuner.
Otto Johansson