Jomalas kommunfullmäktige röstade i tisdags kväll för ett utträde ur Ålands kommunförbund, vilket kommer att ske den 31 december 2022. Förslaget röstades igenom med en majoritet på elva mot sex röster.
Kommunförbundet, som fungerar som samarbetsorgan för kommunerna, kallar nu sin styrelse till ett möte för att diskutera innebörden.
– Kommunförbundet har inte något formellt ställningstagande ännu. Styrelsen måste först komma samman och diskutera vad det här leder till. Vi har en hel del samarbeten och avtal med Jomala, säger förbundsdirektören Magnus Sandberg.
Jomala kommun finns representerad i kommunförbundets stämma och styrelse, men enligt Magnus Sandberg har det inte där framförts några synpunkter på samarbetet.
– Via de ordinarie vägarna har det inte förts fram någon som helst kritik. På det sättet kommer Jomalas agerande helt som en överraskning för oss, säger han.
– Om det finns synpunkter på verksamheten måste de framföras, det har det inte gjorts. Framförs de inte där de kan beaktas är det omöjligt att reagera på dem. Man kan vara precis hur missnöjd som helst i fel forum utan att det leder till någonting.
Borde ha avvaktat
Centern (C) och Ålands framtid (ÅF) röstade mot ett utträde ur Ålands kommunförbund.
– Vi tycker att man åtminstone kunde ha skjutit upp beslutet, det känns ganska spontant påkommet. Men vi får acceptera den demokratiska processen, säger fullmäktiges vice ordförande Tage Eriksson (C).
Det finns risk att Jomala, som är en ekonomiskt stark kommun, på sikt kommer att missgynnas av beslutet, tror Tage Eriksson.
– Via kommunförbundet kan Jomala verka för att de mindre kommunerna kan vara självständiga så länge som möjligt. Det vinner Jomala på.
Enligt 2022 års budget är Jomalas kostnad för medlemskapet i Ålands kommunförbund 50.000 euro, därtill hyr förbundet lokaler av kommunen för 6.000 euro per år.
– Jag tror vi kommer behöva förstärka ledningsgruppen och anställa någon som bevakar de frågor som kommunförbundet tidigare har bevakat åt oss, så någon besparing är det inte fråga om, säger Tage Eriksson.
Vuxit ur förbundet
Moderaterna (MSÅ), Liberalerna (Lib), Obunden samling (Ob) och Socialdemokraterna (S) röstade för ett utträde.
Ledamoten Wille Valve (MSÅ) förklarar att anledningen är att man inte tycker att Jomala har fått den intressebevakning som invånarna behöver.
– Vi är inte är nöjda med vad vi har fått för pengarna. Kommunförbundet har haft mer att göra med de 14 andra kommunerna. De kommunerna har helt andra förutsättningar, Jomala har en mycket större befolkning som till stor del är koncentrerad till Mariehamns stadsgräns, där invånarna förväntar sig att vi ska lösa problem tillsammans med staden, säger han.
– Vi ser det som ett strukturellt problem och tror inte att det kommer att utvecklas åt ett bättre håll. Det ligger i sakens natur att kommunförbundet med 15 medlemmar måste balansera mellan de olika kommunerna. Om Jomala så skulle växa så att vi har 30.000 invånare och Sottunga 90, så skulle våra röster ändå väga lika tungt i kommunförbundet. Dessutom har vi inte vår viktigaste samarbetspartner med i kommunförbundet: Mariehamn. Inriktningen på arbetet är sådan att den inte funkar med Jomalas grundläggande intressen.
Kommunförbundet har inte tagit emot synpunkter på samarbetet, borde ni ha framfört kritiken i ett tidigare skede?
– Det tycker jag låter märkligt, kommunens hållning har varit känd ända sedan oktober då frågan kom upp i styrelsen. Min uppfattning är att det även innan dess har framförts synpunkter från Jomala.