Som Ålandstidningen skrivit har Skatteförvaltningen börjat skicka ut brev till fastighetsägare på Åland om korrigeringar av uppgifter gällande fastighetsbeskattningen.
I praktiken innebär korrigeringarna att många fastighetsägare på Åland måste betala högre fastighetsskatt eftersom så kallade impediment nu ska börja betraktas som skattepliktiga. Detta har varit praxis i Finland en tid, men av någon anledning har samma praxis inte följts på Åland.
Magnus Sandberg, förbundsdirektör på Ålands kommunförbund, säger att han redan jobbat med frågan ett tag.
– Jag fick nys om en person som skulle drabbas och att något var på gång i slutet av oktober. Jag försökte få fram information, där det tydligen handlar om att Skatteförvaltningen haft en avvikande praxis på Åland. Men man är väldigt ovillig att belysa vidden av problemet, utan jag fick bara fram de stora linjerna och vad det kokade ner till. Så jag skickade ut ett mejl till kommunerna med information om vad jag hade fått veta.
Var direkt avvisande
När det sedan började komma fram, bland annat genom Ålandstidningens rapportering, att vissa fastighetsägare skulle drabbas av mångdubbelt högre skatt fick frågan en annan tyngd.
– Proportionerna var varken klara för mig eller någon annan. När uppgifter om hundrafaldiga ökningar av skatten kom fram kom det som en överraskning. Då tog jag kontakt med skattedirektören och lämnade in en formell förfrågan, men fortsättningsvis känner ingen till omfattningen.
Magnus Sandberg säger att han även var i kontakt med en person på skattemyndigheterna i början av november, utan att få något klart besked om vad den förändrade praxisen innebär för kommunernas fastighetsskatter.
– Han som jag var i kontakt med var direkt avvisande. Jag sade att det finns ett allmänintresse och att kommunerna borde få reda på vad detta innebär, men tydligen vill man inte kasta så mycket ljus på att man haft en avvikande praxis på Åland. Så det är ingen som vet hur stora arealer som nu blir skattepliktiga och hur stora pengar det handlar om.
Tryck på kommunerna
Precis som Ålandstidningen har Magnus Sandberg nåtts av uppgifter om enskilda fastighetsägare som nu får sin skatt höjd från några hundralappar till tiotusentals euro.
– Då har ju den här ändrade praxisen betydelse för kommunernas skatteintäkter. Tyvärr kommer det här beskedet för sent eftersom kommunerna redan fastställt sina skattesatser för nästa år.
Vad kan kommunerna göra om den nya praxisen visar sig drabba enskilda kommuninvånare hårt?
– Man kan ju anta att det uppstår ett visst tryck på kommunerna att sätta den allmänna fastighetsskattesatsen på noll, vilket Brändö och Saltvik redan har.
Magnus Sandberg säger vidare att en anledning till att det är så svårt att få grepp om frågan är att problemen varken uppstått genom ny lagstiftning eller nya prejudikat. Prejudikaten som Skatteförvaltningen hänvisar till är från 1997 och även de lagar man hänvisar till är gamla.
Fredrik Rosenqvist