Ålands kommunförbund ser positivt på att kommuner kontinuerligt utvärderar sina prioriteringar, särskilt i ett ekonomiskt ansträngt läge. Att granska samarbetsformer är en naturlig del av kommunalt ansvarstagande, framhåller de.
Bakgrunden är att Sunds kommunfullmäktige nyligen tog del av en beredning om ett eventuellt utträde.
– Det är ofta både enklare och mer kostnadseffektivt att arbeta tillsammans än att hantera komplexa frågor på egen hand, säger förbundsdirektör Minna Hellström.
Enligt henne är den största risken med ett utträde att det kommunala Åland splittras ytterligare.
– Det kan försvaga kommunernas gemensamma röst i viktiga frågor och minska möjligheterna till samordning och påverkan gentemot både landskapet och andra samarbetspartners. Jag ser ett behov av ett övergripande organ på många ställen när jag rör mig ute på fältet. Det kommer många nya utmanande lagar och ärenden som behöver hanteras gemensamt.
Ekonomin sekundär
Kommunförbundets ekonomi är beroende av medlemsavgifterna.
– Vi finansieras helt av våra 14 medlemskommuner, men ekonomin är av mindre betydelse i det här fallet. Det är risken för splittring som är det allvarliga, säger Minna Hellström.
Finns det risk för att ett avhopp leder till flera?
– Nej, vi ser ingen sådan risk i nuläget och Sund har ju inte heller fattat något beslut ännu.
Var går smärtgränsen för avhopp för kommunförbundet?
– Den frågan är inte aktuell, men vi ska diskutera ärendet i förbundsstyrelsen och ha en dialog med Sund som är en av många viktiga medlemskommuner.
Förbundsdirektören ser fram emot fortsatt dialog med alla kommuner om deras behov och funderingar. Hon betonar att man respekterar de beslut som medlemskommunerna fattar.
– Det är avgörande att alla beslut om att avsluta samarbeten vilar på en grundlig konsekvensanalys.