Den före detta lotsstationen i Långnäs är i synnerligen nedgånget skick. Situationen förvärras dessutom av omfattande skadegörelse. Enligt personer som bor i närheten vandaliseras byggnaden med jämna mellanrum. Fönsterrutor krossas och vissa nätter ska bilar samlas där.
– Det känns otryggt, säger en boende i området.
Sedan några månader tillbaka är vissa av de nedre fönstren i fyravåningshuset täckta med träskivor, men i övrigt verkar ingen skötsel ske. En besökare kan se att nästan samtliga av husets fönster är krossade, och den som så önskar kan genom ett av fönstren stiga rakt in i husets bastuavdelning. På gården ligger glassplitter, en soffa och annat bråte.
Iståndsättning
Byggnaden har stått tom i omkring 20 år sedan den lotsverksamhet som tidigare bedrevs där flyttade till Mariehamn. Däremot är det fortfarande finska staten, mer specifikt Trafikledsverket, som äger fastigheten.
Det har länge talats om att fastigheten skulle kunna överföras i landskapsregeringens ägo, något som sker då och då när staten inte längre har någon användning för dem. Exempelvis tog landskapet över Nyhamns lotsstation och tullfastigheten i Degerby 1999. Några officiella förhandlingar har dock inte ägt rum.
Från kommunens håll börjar man nu tröttna. Kommundirektör Mattias Jansryd och byggnads- och miljöinspektör Johan Willstedt planerar en tudelad strategi för att åtgärda det nedgångna huset. Den förstnämnda ska ta diskussionen med landskapet, och den senare ska uppmana staten till åtgärder.
– Situationen i byggnaden verkar eskalera, och vi hade förväntat oss att något skulle göras från statens sida. Jag ska nu göra en uppmaning till åtgärder gällande iståndsättning eller rivning, säger Johan Willstedt.
Åtgärden stöder sig på plan- och bygglagen där det framgår att kommunens byggnadsnämnd har rätt att uppmana ägaren av en byggnad att vidta åtgärder.
Finns det situationer då kommunen kan gå in och åtgärda brister om inte ägaren gör det?
– I sista hand är det naturligtvis möjligt, om man gått igenom en förvaltningsprocess där man flera gånger uppmanat fastighetsägaren att göra något och de varje gång vägrar. Det kan handla om att byggnaden utgör akut fara för liv eller miljö. Då kan kommunen vidta åtgärder på ägarens bekostnad, men det är en extrem åtgärd.
Stora kostnader
Kommunen har tidigare begärt att få ta över den gamla lotsstationen. Det var för 15 år sedan när man planerade bygga en ny brandstation, säger kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelms.
– Vi gjorde då en förfrågan hos landskapet om vi kunde få stationen, men fick då till svar att den inte var landskapets att ge bort.
Han hoppas fortfarande att fastigheten kan komma till nytta för kommunen på något sätt, men är orolig för att byggnadens dåliga skick ska göra den till en dyr gåva.
– Det medför bara kostnader att överta den nu. Möjligtvis hade det för tio eller femton år sedan varit möjligt att göra något med den, men den kostnaden vill vi inte ha nu.
Farhågan upprepas av Johan Willstedt som visserligen inte kunnat utföra en fastighetsbesiktning men som tror att en användning av den nuvarande byggnaden skulle vara förknippat med stora kostnader.
– Bäst skulle det vara om ägaren själv kunde riva byggnaden innan fastigheten överlåts, säger han.
Kommundirektör Mattias Jansryd ska för sin del föra diskussioner med landskapsregeringen.
– Det är i statens, landskapets, kommunens och allmänhetens intresse att få det här fixat. Jag hoppas på en konstruktiv dialog, säger han.
Henrik Herlin