Ålandstidningen har tidigare berättat om den sekretessbelagda skrivelse som föräldrar till 18 av 20 barn vid Söderhagens daghem i Lemland i oktober skickade in till kommunens socialnämnd.
Lemlands socialchef, Cecilia Dahlström, meddelade då att situationen löst sig, och förklarade den turbulenta tiden med att barnomsorgen är i ett förändringsskede och att det i dag är vanligare med utåtagerande barn som har olika diagnoser samtidigt som föräldrar har höga förväntningar.
Flera föräldrar har nu valt att tala med Ålandstidningen med anledning av socialchefens uttalanden som de beskriver som ofattbara. De berättar att de under en längre tid försökt upprätta en dialog med ansvariga i kommunen, men att de gång på gång blivit avfärdade.
– I stället för att gå till botten med problemet om varför personalen inte stannar skyller man på att det i dag finns många utåtagerande barn, tillsammans med krävande föräldrar. Att personalen väljer att sluta har inget med varken barnen eller föräldrarna att göra, det är snarare en brist på bra ledarskap, säger Pernilla Eriksson och får medhåll av Robin Juslin, Victoria Söderström och Lena Manner.
– Uttalandena i tidningen är ganska talande för det bemötande vi fått sedan början, säger Robin Juslin.
Hög personalomsättning
De berättar att situationen uppstod i våras när personalen började säga upp sig. Redan då uttryckte flera föräldrar sin oro för dåvarande barnomsorgsledare och specialbarnträdgårdslärare – men gavs lugnande besked om nyrekryteringar.
Sedan dess har ytterligare en hel personalgrupp sagt upp sig eller blivit sjukskriven och vikarier har bytt av varandra på löpande band.
Föräldrarna menar att avsaknaden av ledarskap och en stabil personalgrupp medförde att barngruppen under hösten upplevdes som oerhört otrygg. Personalen räckte helt enkelt inte till och i den skrivelse som i oktober skickades till socialnämnden skriver föräldrarna att det de kräver, och under hösten har känt saknats, är basal barnomsorg – ”Att barnen har kläder på sig, att de har mat i sina magar, att de ges möjlighet till vila eller sömn, att deras toalettbehov tillgodoses, att de får trygghet, närhet och får känna sig sedda av personal som är välbekant för dem”.
– Vi föräldrar har agerat för våra barns skull, men deras situation har nästan försvunnit i diskussionerna. Kommunen har i stället lagt fokus på oss föräldrar och vårt agerande i hela den här situationen, säger Lena Manner.
– Vi förstår att en sådan här situation kan vara turbulent men det har blivit ett större problem. Kommunen har haft tre barnomsorgsledare på kort tid och det är något fel med strukturen som smittar av sig på barnomsorgen, säger Robin Juslin.
Haft barnen hemma
För att sätta perspektiv på hur allvarlig situationen varit förklarar Pernilla Eriksson, Robin Juslin, Victoria Söderström och Lena Manner att de under hösten stundtals valt att vara hemma i stället för att jobba för att slippa lämna barnen på dagis.
– Ett tag var det katastrofläge och då fick man pussla med sitt eget jobb för att kunna vara hemma så mycket som möjligt. Men efter att vi skickade in skrivelsen har läget förbättrats och nu är vi rätt så nöjda. Vi är tacksamma över de tillfälliga åtgärder man nu vidtagit, men det finns ingen långsiktig lösning, säger Victoria Söderström.
Samtidigt framhåller Robin Juslin att åtgärderna från kommunen kommit efter många om och men.
– Vi har visat vilja och förståelse för att man kan hamna i den här situationen men ända sedan början har man förminskat problemet. Man är mer mån om att upprätthålla en bild av att allt är under kontroll än om att ta ansvar för situationen. Bristerna i ledarskap leder till en ostabil arbetsmiljö för personalen vilket i sin tur går ut över barnen.
– Vi efterfrågar en öppen dialog och att kommunen ska ta det här på allvar.
Egentligen hade de inte tänkt prata med media, men efter socialchefens uttalanden i Ålandstidningen kände de att det inte fanns någon annan väg.
– Vi känner inte att vi har fått någon förståelse och inte heller någon direkt information om läget. Den information vi fått har kommit via omvägar, säger Lena Manner.
Håller andan
Pernilla Eriksson, Robin Juslin, Victoria Söderström och Lena Manner framhåller också att kritiken inte alls är riktad mot personalen som jobbat på Söderhagen.
– De har gjort sitt bästa i en ohållbar situation. De har inte fått de förutsättningar som krävs för att driva en bra barndagvård av kommunen, säger Victoria Söderström.
Samtidigt hoppas de att nuvarande tillfälliga lösningarna kan omsättas till långsiktigt hållbara lösningar.
– Det har varit en riktigt jobbig situation och vi tänker på våra barn. Det känns som att alla har missat det viktiga i den här situationen, barnen. Men nu håller vi andan och hoppas att situationen inte återgår till hur den var i höstas. Vi blir nöjda bara våra barn är trygga, säger Lena Manner.
– Vi måste kunna lämna våra barn på dagis utan att behöva vara oroliga över dem och deras välmående. Det kan inte vara för mycket begärt, säger Victoria Söderström.
Kevin Eriksson