Svampen svavelgul slöjskivling växer på gården på Godby dagis. Svampen klassas som svagt giftig.
– Man kan få kräkningar och diarré av den och i ett första steg för att bekämpa svamparna använde vi ett medel motsvarande det konsumenttillåtna Roundup. Det gjorde vi under höstlovet och sedan dess har dagisavdelningen varit avstängd, säger Aron Lundström.
Det var efter att ha kontaktat en biolog som beslut togs om att använda sig av det glyfosatbaserade bekämpningsmedlet.
– Han sa att vi inte mekaniskt, alltså genom att gräva, skulle få bort den. En idé var då att använda något slags gift och då valde vi att använda det vanligaste växtborttagningsmedlet. Vi har läst på förpackningen och också läst oss till att glyfosat inte ska vara skadligt för däggdjur. Vi har försökt kolla upp det här så mycket som möjligt. Men ska man vara efterklok så kommer vi inte att göra något sådant här i fortsättningen.
Karantän
Aron Lundström säger också att gifter inte är något som kommunen hanterar i vanliga fall, enligt honom är det första gången sedan han började på kommunen.
– Vi behöver bli av med svampen och vi såg att det fanns en lucka under höstlovet att göra en första åtgärd.
Kommunen har satt en tio dagars karantän på gården, under den tiden kommer den att vara avstängd. Enligt Ålands radio ska jordbruksbyrån utreda händelsen då användandet av glyfosat mot svamp inte är godkänt.
– Vi kommer självklart att samarbeta med jordbruksbyrån och vidta alla åtgärder som krävs. Och vi öppnar inte dagisgården förrän allt är klart. Har vi gjort något fel så ska vi rätta till det, säger Aron Lundström.
Oroliga föräldrar har hört av sig till kommunen.
– Ja, det har de gjort. Men det här är inget som vi har försökt göra i smyg, vi har varit totalt transparenta.
Kommunen satte inför besprutningen upp en skylt om att det var tillträde förbjudet på gården och informerade om vilken sorts svamp det var som skulle tas bort.
Glyfosat är ett totalbekämningsmedel vilket betyder att det dödar all växtlighet.
Petra Dahlgren