Den parlamentariska mediekommittén är enhällig om förslaget till mediepolitiskt program som blev klart under onsdagen.
Syftet med programmet är att visa vilka prioriteringar som bör göras på medieområdet och vilka åtgärder som bör vidtas för att främja ett pålitligt och mångsidigt medieutbud på Åland.
– Tillgången till svenska medier på olika plattformar, till exempel SVT Play, har varit i fokus, säger kommitténs ordförande Mika Nordberg.
Många privatpersoner använder sig av så kallade VPN-tunnlar för att få tillgång till geoblockerat material. Men det är inte hållbart i längden, enligt Mika Nordberg.
– Det behövs en långsiktig lösning, säger han.
Möte i höst
Arbetet med att säkerställa ålänningarnas tillgång till SVT Play och liknande sändningar har varit den mest intressanta delen av uppdraget, säger kommittémedlemmen Harry Jansson (C).
– Vi har återigen lyft Ålandsöverenskommelsen som grund för en positiv särbehandling.
Under de möten som kommittén haft med berörda parter i både Sverige och Finland har bemötandet varit otroligt positivt, säger han.
– Vi hoppas att landskapsregeringen i höst ska stå värd för ett möte med alla relevanta aktörer. Vi tror att det kan utmynna i ett arrangemang som kan trygga ålänningarnas tillgång till sådant material.
Såväl upphovsrättsorganisationerna Kopiosto i Finland och Copyswede i Sverige som utbildningsministeriet och SVT har ställt sig positiva till ett möte.
– Det gäller bara att hitta ett datum och få det att klaffa, säger Mika Nordberg.
”Finns en vilja”
Trots att det handlar om komplicerade juridiska frågor vill samtliga aktörer hjälpa till, bedömer kommitténs medlemmar. Johan Ehn (MSÅ) nämner vikten av att sätta sig ner runt ett bord och se till att bollen inte kastas vidare från en famn till en annan.
– Jag upplever att det finns en vilja att hitta en lösning tillsammans.
Hur den lösningen, eller de lösningarna, ska se ut kan ingen säga i dagsläget.
– Om det blir en juridisk lösning eller om det går med en avtalslösning får vi se. Men det är nu det måste ske, säger Roger Eriksson (Lib).
Det är inte bara ett problem som behöver lösas utan flera olika problem, säger Ålands framtids representant i kommittén Michael Hancock.
– Det finns flera parallella spår, från en teknisk trollerilösning till ett långsiktigt arbete med att förändra lagstiftningen eller något som har att göra med Åland som ett eget rättsområde, säger han.
Heltäckande undersökning
Andra åtgärder som mediekommittén föreslår är att landskapsregeringen ska arbeta vidare med frågan om TV4:s HD-sändningar över Smedsböle och att man ska se över ax-problematiken
Kommittén anser att ett medieråd ska tillsättas för att arbeta vidare utgående från det mediepolitiska programmet.
För att säkerställa att nyhetsförmedlingen håller god kvalitet vill kommittén ge yrkesverksamma journalister på Åland möjligheter till bland annat fortbildning genom stipendier. Ålands kulturdelegation föreslås utforma ett regelverk för det.
Landskapsregeringen bör även göra en heltäckande undersökning av ålänningarnas medievanor, anser man.
– Jag tror att det kan vara mycket intressant. I dag är det digitala medier i alla format som gäller, säger Mika Nordberg.
Om Ålands radio och tv:s utbud skriver kommittén att public service kan göras tillgängligt genom olika kanaler, men att huvudfokus ska vara ”ljud och bild”. Man nämner vikten av lättillgängligt material för inflyttade och personer med funktionshinder.
För att främja Ålands radio och tv:s oberoende bör bolagets styrelse inte längre utses av landskapsregeringen.
– Kanske lagtinget kan utse styrelsen, säger Mika Nordberg.
Anna Jakobsson