I slutet av juni skickade Marcus Henricson, en av de tre utredare som landskapsregeringen anställt för att koordinera arbetet med den planerade kommunsammanslagningen, ett brev till kommunerna.
I brevet bad han kommunerna utse representanter till koordinerande möten, ett för varje tilltänkt kommun. Skärgården planeras ha ett dylikt möte i augusti, södra Åland i september och norra Åland där emellan.
I dessa möten är det tänkt att man gemensamt ska formulera en tidtabell och process för skapandet av ett samgångsavtal och dessutom planera hur olika ”administrativa, ekonomiska och personalpolitiska frågor som bör beredas”.
– Det handlar om politiska representanter, alltså förtroendevalda, som det är meningen ska bilda en styrgrupp för koordinerande möten på politisk nivå, säger Marcus Henricson.
Svårt innan val
Som det ser ut nu kommer tidtabellen för dessa möte inte att hålla.
På norra Åland är det endast Finströms kommun som har utsett representanter, något de gjorde redan innan sommaren. Övriga har ännu att behandla ärendet eller har bordlagt det.
I Sunds kommun beror bordläggningen på att det saknas personer som är villiga att representera kommunen (se artikel intill), något som kan dra ut på tiden. Vårdö kommun har uttryckligen bordlagt ärendet till efter höstens val.
På södra Åland har Jomala utsett representanter och även skickat ut en intresseförfrågan till övriga kommuner. I Lemland har man däremot bordlagt ärendet till januari. Övriga kommuner ska ta upp frågan i augusti eller september.
I skärgårdskommunerna har man valt att hålla ett gemensamt möte i slutet på augusti där man ska diskutera vägen framåt.
– Om den här tidtabellen ska hålla så kommer det någon gång att bli bråttom, säger Marcus Henricson och tillägger:
– Samtidigt är det en politisk realitet. Det är klart att det i en demokrati kan vara svårt att fatta sådana här beslut innan val. Det hör till systemets begränsningar.
Samordna praxis
Under tiden finns det enligt Marcus Henricson mycket annat att göra för att förbereda kommunsammanslagningen.
– Det viktigaste nu i höst är att koncentrera sig på de praktiska frågor som man behöver jobba med för att det ens ska vara möjligt för politikerna att hålla tidtabellen, säger han.
Han nämner dels sådant som är angivet i lagen, men även sådant som rör de olika kommunernas praxis som behöver samordnas.
– Vi har vetat från första början att den lagstadgade tidtabellen är mycket utmanande. Vi gör vad vi kan för att göra det möjligt att möta den, säger Marcus Henricson.
Henrik Herlin