Analysen, vars rubrik i översättning lyder ”Viking Lines lönsamhet seglar i grumliga vatten”, publicerades i måndags. Författaren Cilla Bhose skriver där att det åländska rederiets aktie är allt för dyr – trots att köparna får 13 procents rabatt i förhållande till de värden som finns upptagna i Viking Lines balansräkning.
Trots att Viking Lines passagerarantal växte med 6 procent under 2017 – nästan dubbelt mer än hos konkurrenten Tallink, som räknade in 3,2 procent fler passagerare jämfört med 2016 – beskrivs de rödvita färjornas konkurrenssituation nämligen som dyster.
”Viking Lines rabatter och erbjudanden är så vanligt förekommande att konsumenterna har glömt bort vad som är det normala priset för en resa”, skriver Cilla Bhose.
Sämsta resultatet sedan 2012
Som Ålandstidningen tidigare har berättat redovisade Viking Line i november ett rörelseresultat om 20,3 miljoner euro för 2017 års tredje kvartal. Bolaget utfärdade samtidigt en vinstvarning, när det stod klart att årets i särklass mest lukrativa period blev 20 procent sämre än de tre högsäsongsmånaderna 2016.
Viking Line, som presenterar resultatet för hela 2017 senare i vår, har hittills redovisat ett rörelseresultat om 6,3 miljoner euro för januari–september 2017. Det är 57 procent sämre än 2016 års nio första månader, och rederiets sämsta siffror sedan 2012.
17,1 miljoner i sjöfartsstöd
Kauppalehti framhåller i analysen stigande bränslepriser, hård konkurrens i trafikområdet och konjunkturcykeln som de branschspecifika riskerna i Östersjön. Specifikt för Viking Line är problemen med sjunkande lönsamhet. ”Under 2016 var bolagets avkastning på det egna kapitalet endast 0,6 procent”, skriver Kauppalehti som inte väntar bättre siffror i den kommande årsrapporten.
Tidningen konstaterar vidare att resultatet delvis är beroende sjöfartsstöd som under 2016 uppgick till 23,4 miljoner euro och under 2017 till 17,1 miljoner euro.
Som enda glädjeämne lyfter Cilla Bhose fram rederiets låga skuldsättningsgrad. Den ligger ännu på 41 procent, och Viking Line har finansierat 45 procent av rederiets tillgångar med eget kapital.
Men det rättfärdigar inte marknadspriset om nära 90 gånger årsvinsten.
”På grund av den svaga lönsamheten under en längre period är börsvärdet med rätta lägre än substansvärdet. Bolagets aktier är ändå dyra i förhållande till dagens resultat, vilket åtminstone bör fördubblas för att motivera en aktiekurs kring 18 euro”, citerar Cilla Bhose Kauppalehtis analytiker Ari Rajala.
”2015 års resultat bra”
Viking Lines vd Jan Hanses säger att det inte är hans roll att kommentera aktiekursen.
– Men jag kan konstatera att investerarna tittar på mer än vinsten, till exempel substansen, när de bestämmer priset.
Du uttryckte i november förhoppningar om att den förbättrade konjunkturen i Finland snart skulle märkas i rederiets resultat. Kan du berätta vad du har märkt sedan dess?
– Jag hoppas fortfarande att fler har råd att resa med oss, men jag väntar med att berätta vad jag har sett tills presentationen av årsresultatet den 15 februari.
Enligt den senaste årsrapporten avkastade det egna kapitalet 0,6 procent. Vilken nivå är du nöjd med?
– Vi har en lång väg kvar till de 10 procent som Kauppalehti framhåller som en bra nivå. Men 2015 års resultat, när vi tjänade 23 miljoner euro, är ett bevis på vad bolaget är kapabelt till.
Jan Hanses vänder sig emot att Kauppalehti rapporterar om sjöfartsstödet i analysen.
– Det är fullständigt irrelevant i en sådan text. Sjöfartsstödet är en subvention för att hålla den nordiska sjömannen konkurrenskraftig och inte något bolagsstöd. Förutsättningarna är desamma för våra konkurrenter.
Lundqvistrederierna största ägare
Kauppalehti påminner i samband med analysen om att Viking Lines två största ägarfamiljer vid årsskiftet kontrollerade 45 procent av bolaget.
Lundqvistrederiernas bolag Ångfartygs Ab Alfa och Rederi Ab Hildegaard äger 15,3 respektive 10,3 procent av de 10,8 miljoner utställda aktierna, och Ben Lundqvist äger 3,7 procent.
Arvingarna till Rafael Mattsson äger genom Rafael Investering Ab och Ab Rafael 10 respektive 4,9 procent av aktiestocken.
Viking Line-aktien handlades i början av 2016 för 23 euro, och bytte i januari 2017 ägare kring nivån 21 euro. I december 2017 hade kursen sjunkit 16 euro, för att under årets början plötsligt rusa till 18 euro under sedvanligt måttlig handel.
Robert Vickström