Den torra sommaren 2018 och den regniga hösten 2019 ledde till en rekordlåg respektive en rekordhög grundvattennivå på Åland. Det visar mätningarna som ÅMHM gör varannan vecka vid den officiella mätstationen i Norrsunda i Jomala.
Norrsunda är den enda platsen på Åland där man mäter grundvattennivån, genom rör som placerats rakt ner i marken. Vatten kan tränga igenom röret, och den nivå där vattenytan finns i röret är grundvattnets nivå.
Varför just platsen i Norrsunda valdes 1978 för de åländska mätningarna är okänt för miljöingenjör Stig Abrahamsson vid landskapsregeringens social- och miljöavdelning. Det är nämligen inte ett av de områden som man nu undersöker som potentiellt viktiga grundvattenområden.
Samarbetet mellan landskapsregeringen och Geologiska forskningscentralen i Finland (GTK) om denna kartläggning inleddes i somras, bland annat eftersom grundvattenområdena behöver omklassificeras, enligt EU:s grundvattendirektiv.
Jordradarmätningar
Utgående från tidigare gjorda bedömningar har sju sand- och åsområden valts ut.
– Man har försökt uppskatta var det är störst chans att det finns grundvatten, säger Stig Abrahamsson.
I höstas gjorde GTK jordradarmätningar i områdena.
– Då körde man längs 20 kilometer väg och släpade efter sig utrustning som kan liknas vi ekolodet på en båt.
Utrustningen läser bland annat av markens hårdhet och hur långt ner det är till bergytan. GTK har också borrat hål ner till bergytan.
– Man är ute efter att hitta sand- och grusavlagringar som är vattenförande i marken, säger Stig Abrahamsson.
Ska skyddas
Nästa steg är att under de kommande veckorna utvärdera resultaten från mätningarna. Då får man förhoppningsvis veta var det finns betydande grundvattenområden och kan fortsätta med ytterligare mätningar och installation av observationsrör.
– Om vi inte hittat betydande grundvattenområden får vi fortsätta att titta på andra potentiella områden. Det är viktigt att veta var grundvattnet finns så att det kan skyddas.
Det som mäts är så kallat jordgrundvatten. Det är det som i första hand återspeglar nederbördsmängderna under säsongen. Berggrundvattnet reagerar inte lika snabbt på förändringar.
Anna Jakobsson