Informationen i presentationerna är tagna från deras kampanjsajter, kompletterat med uppgifter (om till exempel ålder, utbildning och tidigare poster) från Wikipedia.
Merja Kyllönen
Vänsterförbundet
Hemort: Suomussalmi
Ålder: 40 år.
Familj: Make och fyra hundar.
Utbildning: Bioanalytiker.
Tidigare poster (i urval): Riksdagsledamot 2007–2014, trafikminister 2011–2014, Europaparlamentariker sedan 2014. Före sin tid som politiker jobbade hon som tekniskt biträde på apotek.
Tidigare erfarenhet av presidentval: Nej.
Hemsida: merja2018.fi
Information på svenska på hemsidan: Ja.
Valprogrammet i korthet: Tre teman: Jämlikhet, klimatförändringen och dialog. ”Ett stabilt Finland motverkar diskriminering, minskar inkomstskillnader, utbildar alla och värnar starkt om rättsstatsprincipen.” ”Klimatförändringen är det största hotet mot vår säkerhet”, ”När världen är instabil behövs det ansvarsfullt ledarskap och att man löser upp spänningar”, ”Militär alliansfrihet är en lösning som ger ett fredligt Finland stabilitet”.
Motto: ”Full av energi och med stort hjärta” (fritt översatt från finska).
Inplanerade besök på Åland: Nej.
Sociala medier: Facebook (@kyllonen.merja), Twitter (@KyllonenMerja) och Instagram (@mertsikyllikki).
Pekka Haavisto
Gröna förbundet
Hemort: Helsingfors
Ålder: 59 år.
Familj: Make.
Utbildning: Student och universitetsstudier i samhällsvetenskaper.
Tidigare poster (i urval): Riksdagsledamot 1987–1995 och från 2007, miljöminister 1995–1999 och utvecklingsminister 2013–2014. Ordförande för Gröna förbundet 1993–1995. Internatioenlla uppdrag inom FN och som fredsförhandlare inom EU. Har tidigare jobbat som journalist och chefredaktör.
Tidigare erfarenhet av presidentval: Slutade tvåa i andra omgången i presidentvalet 2012.
Hemsida: haavisto2018.fi
Information på svenska på hemsidan: Ja.
Valprogrammet i korthet: Tre teman: Fred, mänskliga rättigheter och miljön. ”En av presidentens viktigaste uppgifter är en sådan utrikespolitik som bevarar fred och stabilitet i Finland och i världen.”, ”Fattigdom och utsatthet i samhället går igen i arv i Finland. /…/ Vi borde skapa lika möjligheter för alla. Vi har ännu en bit att gå gällande jämställdhet mellan könen.”, ”Vår framtid är fullständigt beroende av att vi klarar av att lösa de stora miljöproblemen. /…/ Presidenten har en viktig uppgift i att få också andra internationella aktörer att binda sig i arbetet mot klimathoten.”
Inplanerade besök på Åland: Ja, den 15 januari. Bland annat lunchseminarium på Arkipelag och dj-gig på Pub Bastun.
Sociala medier: Twitter (@Haavisto), Instagram (pekka.haavisto) och Facebook (@haavisto.pekka)
Matti Vanhanen
Centern i Finland
Hemort: Nurmijärvi
Ålder: 62 år.
Familj: Två barn från ett tidigare äktenskap.
Utbildning: Magister i samhällsvetenskaper.
Tidigare poster (i urval): Riksdagsledamot 1991–2010 samt från 2015, försvarsminister 2003, statsminister och ordförande för Centern 2003–2010. Har tidigare arbetat som journalist.
Tidigare erfarenhet av presidentval: Ja, han kom trea i valet 2006.
Hemsida: mattivanhanen.fi
Information på svenska på hemsidan: Ja.
Valprogrammet i korthet: ”Vad är det värsta som kan hända Finland? Säkert krig, naturkatastrofer eller terrorism, men det är hot som kommer från utsidan. Det värsta hotet, som vi kan påverka själva är, tudelningen (av samhället).” ”Nu behövs en värdeledare”. (Manifestet finns enbart på finska på hans sajt, det här är fritt översatt)
Inplanerade besök på Åland: Nej.
Sociala medier: Facebook (@vanhanenmatti), Twitter (@VanhanenMatti).
Laura Huhtasaari
Sannfinländarna
Hemort: Björneborg
Ålder: 38 år.
Familj: Gift och två barn.
Utbildning: Speciallärare.
Tidigare poster (i urval): Riksdagsledamot sedan 2015. Första vice ordförande i Sannfinländarna sedan 2017
Tidigare erfarenhet av presidentval: Nej.
Hemsida: laura2018.fi
Information på svenska på hemsidan: Nej.
Valprogrammet i korthet (fritt översatt): ”Finland måste ta hand om finländarnas intressen i en turbulent värld.” ”Extern säkerhet ger intern säkerhet, ekonomiskt välbefinnande möjliggör vård och omsorg. /…/ ... men våra pengar räcker inte för att fungera som global socialbyrå. Vi ska hålla oss utanför stormakternas konflikter och lita på vårt egna starka försvar.” ” ... den okontrollerade befolkningsrörelsen från söder om Medelhavet är ett hot mot Finland.”
Motto: ”Finland tillbaka” (fritt översatt från finska).
Inplanerade besök på Åland: Nej.
Sociala medier: Facebook (@laurahuhtasaaren), Twitter (@LauraHuhtasaari)
Tuula Haatainen
Finlands socialdemokratiska parti
Hemort: Helsingfors
Ålder: 57 år.
Familj: Gift, två barn.
Utbildning: Sjukskötare, politices magister.
Tidigare poster (i urval): Riksdagsledamot 1996–2007, social- och hälsovårdsminister 2005–2007, utbildningsminister 2003–2005. Har tidigare arbetat som sjukskötare.
Tidigare erfarenhet av presidentval: Hon var en av SDP:s kandidater till presidentvalet 2012, men partiet valde Paavo Lipponen. Arbetade för Mauno Koivistos presidentvalskampanj.
Hemsida: haatainen2018.fi
Information på svenska på hemsidan: Ja.
Valprogrammet i korthet: Fyra ämnen: Ojämlikhet, människovärdet, hållbar utveckling, kvinnors rättigheter. ”Ojämlikhet är det största säkerhetshotet. Om bara vissa vinner, förlorar alla.”, ”Mitt Finland är öppet och tryggt, där man litar på rättsväsendet, välfärdsstaten och varandra. /…/Människovärdet är absolut.”, ”Hållbar utveckling är inte en slogan, utan mänsklighetens ödesfråga.”, ”Kvinnors kunnande är världens mest underutnyttjade resurs.”
Motto: ”Mod och hjärta”.
Inplanerade besök på Åland: Nej.
Sociala medier: Facebook (@HaatainenTuula), Twitter (@TuulaHaatainen), Instagram (@haatainent).
Paavo Väyrynen
Valmansförening A
Hemort: Helsingfors
Ålder: 71 år.
Familj: Fru och tre barn.
Utbildning: Politices doktor och docent i internationella relationer.
Tidigare poster (i urval): Riksdagsledamot (för Centern) 1970–2003, 2007–2011, minister under åren 1975–1987 och 1991–1993, Europaparlamentariker 1995–2007 samt från 2014.
Tidigare erfarenhet av presidentval: Ja, presidentvalskandidat för Centern 1988, 1994, 2012.
Hemsida: paavopresidentiksi.fi
Information på svenska på hemsidan: Nej.
Valprogrammet i korthet: Alliansfrihet garanterar stabilitet, anser Paavo Väyrynen, som anser att Sauli Niinistö vilselett Finlands folk i Natofrågan. Han anser inte Ryssland vara något hot mot Finland. I övrigt kritiserar han euron och anser att man bör stänga gränsen och enbart ta emot noggrant utvalda som kvotflyktingar. *
Inplanerade besök på Åland: Nej.
Sociala medier: Facebook (@paavopresidentiksi2018), Twitter (@kokokansanpaavo), Youtube (vayrynencom)
* Uppgifterna är från finlandssvenska mediers intervjuer med Paavo Väyrynen. På sin sajt har han ingen kortfattad text om sin linje.
Sauli Niinistö
Valmansförening B
Hemort: Esbo.
Ålder: 69 år.
Familj: Två vuxna söner från ett tidigare äktenskap. Gift och paret väntar barn i februari.
Utbildning: Jurist.
Tidigare poster (i urval): Riksdagsledamot 1987–2003 och 2007–2011. Ordförande för Samlingspartiet 1994–2001. Minister (jusitite- och finans-) 1995–2003.
Har tidigare jobbat som jurist.
Tidigare erfarenhet av presidentval: Ja, deltog i valet 2006 och slutade tvåa i andra omgången. Vann presidentvalet 2012.
Hemsida: niinisto.fi
Information på svenska på hemsidan: Ja.
Valprogrammet i korthet: ”Vi har behov av fredsarbete. Inom utrikespolitiken är Finland större än sin yta. /…/ Vi har ett tydligt mål: att bygga en bro mellan öst och väst, presentera lösningar eller erbjuda diplomatiskt 'goda tjänster', för att mildra spänningen.”, ”Klimatförändringen är vår gemensamma fiende och för att bekämpa den bör vi sätta ihop en gemensam front.”
Motto: ”Fredens bevarare”.
Inplanerade besök på Åland: Nej.
Sociala medier: Facebook (@niinisto2018), Twitter (niinisto2018), Instagram (@sauli2018), Youtube (Saulin tiimi)
Nils Torvalds
Svenska folkpartiet i Finland
Hemort: Helsingfors
Ålder: 72 år.
Familj: Fru och fem barn.
Utbildning: Studerat nationalekonomi och juridik.
Tidigare poster (i urval): Europaparlamentariker sedan 2012. Har tidigare jobbat som journalist, chefredakttör och utrikeskorrespondent.
Tidigare erfarenhet av presidentval: Nej.
Hemsida: nilstorvalds.fi
Information på svenska på hemsidan: Ja.
Valprogrammet i korthet: ”Finland ska vara inkluderande och välkomnande.”, ”Finland är ett litet men starkt land. EU-medlemskapet har förbättrat vår position.”, ”Finland och Europa står inför säkerhetspolitiska utmaningar. Finland är ett gränsland och vi måste vara med och påverka. /…/ Finland bör fatta ett beslut om Nato.”
Inplanerade besök på Åland: Ja, den 26 januari. Träffar väljare i Maxinge och diskuterar Nato på en debatt i Mariehamn.
Sociala medier: Facebook (@nisltorvalds), Twitter (@NilsTorvalds) och Instagram (@nilstorvalds).
Fakta: Presidentvalet 2018
• Finlands president utses genom direkt folkval. Den första omgången i valet hålls söndagen den 28 januari.
• Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna i den första omgången, hålls en andra omgång den 11 februari.
• Presidentens ämbetsperiod är sex år och den nya presidenten tillträder den 1 februari om valet avgörs i första omgången och den 1 mars om valet avgörs först i den andra omgången.
• Åtta kandidater är uppställda.
• Alla finländska medborgare som senast på valdagen för den första omgången fyller 18 år har rösträtt. Det är cirka 4,5 miljoner människor. På Åland har 27.541 personer rösträtt.
• Alla röstberättigade har fått en anmälan om rösträtt per post. och väljaren ska ta med sig ett identitetskort med foto vid röstningen.
• På valdagen kan man enbart rösta i den vallokal som anges på meddelandekortet. Vallokalerna är öppna mellan klockan 9 och 20.
• Väljer man att rösta på förhand kan man rösta på vilket förhandsröstningsställe man vill. Förhandsröstningen i Finland pågår den 17–23 januari.
• Hemmaröstning är ett alternativ för den vars rörelseförmåga är så begränsad att man inte utan stora svårigheter kan ta sig till ett röstningsställe. Anmälan om hemmaröstning ska lämnas in till centralvalnämnden i den egna kommunen senast den 16 januari klockan 16.
• Cirka 50.000 unga får rösta för första gången. Dessa, samt de cirka 20.000 personer som fått finländskt medborgarskap sedan riksdagsvalet 2015, har fått ett brev från Justitieministeriet där man uppmanas använda sin rösträtt.
• Det preliminära valresultatet väntas vara klart cirka klockan 22 på valdagen. Valresultatet fastställs tisdagen den 30 januari.
Källa: www.val.fi
Emma Harald