Ålandstidningen skrev i förra veckan om den svenska riksdagsledamoten Per Lodenius skriftliga fråga till inrikesminister Mikael Damberg. Frågan gällde möjligheten att göra ett undantag från kravet på ett negativt covid-19-test för inresande från Åland.
Ålandsöverenskommelsen, och det särskilda ansvar som Sverige har för relationen med Åland, nämndes specifikt i frågan.
Nu har Mikael Damberg besvarat den. Ordet ”Åland” nämns inte i svaret, förutom i frågan som Per Lodenius ställt. I stället svarar Mikael Damberg att inreseförbud för utländska medborgare, som inte kan visa upp ett negativt covid-19-test vid ankomsten till Sverige, gäller oavsett från vilket land inresan sker.
”Regeringen är väl medveten om att inreseförbud och testkrav får negativa konsekvenser på många sätt, särskilt i gränsområdena mot Danmark, Norge och Finland”, skriver Mikael Damberg. Han nämner även att ett flertal undantag från testkravet införts; vissa med särskilt hänsynstagande till det gränsnära utbytet som sker mellan Sverige och de nordiska grannländerna.
Är besviken
Mikael Damberg avslutar sitt svar med att säga att regeringen följer smittläget noga, inte minst i grannländerna.
”Det kan på både lång och kort sikt bli aktuellt med såväl lättnader som skärpningar för olika kategorier av resenärer. Regeringen är beredd att med mycket kort varsel vidta de åtgärder som behövs”, skriver han.
Per Lodenius säger att han inte är förvånad över att Åland och Ålandsöverenskommelsen inte nämns i svaret.
– Men jag är besviken, med tanke på att frågan gällde just Ålandsöverenskommelsen och Sveriges ansvar i samband med den. Jag får fundera på vad nästa steg ska bli och om jag behöver undervisa regeringen ytterligare om den här saken.
Skärpningar
Per Lodenius säger att han har fått mycket respons på sin skriftliga fråga från personer som drabbats av den stängda gränsen.
– I dag pratade jag med en ålänning som jobbar i Sverige och som har haft problem med att få komma in i landet, trots fast jobb. Jag har också pratat med vårdnadshavare med delad vårdnad som inte fått resa in. Det finns så många personliga berättelser.
Vad är det för möjliga skärpningar som nämns i svaret?
– Jag antar att han syftar på beredskapen inför den tredje vågen och oron inför att folk börjar röra på sig i landet under sportlovet, säger Per Lodenius.