Jomalas långsiktiga plan är att få balans i kommunens ekonomi, skriver Christian Dreyer i sin översikt i budgeten 2021. Målsättningen är att ha ett positivt årsbidrag inom mandatperioden.
I nästa års budget är däremot årsbidraget beräknat till ett minus på närmare 1,3 miljoner euro. Räkenskapsperiodens resultat uppvisar ett minus på drygt 2,5 miljoner euro. Sådana siffror kan kommunen inte ha under flera år, enligt Christian Dreyer.
– Det går inte.
– Antingen måste ekonomin i samhället vända. Eller så måste vi vidta andra åtgärder, säger han.
Jomala är skuldfritt sedan 2013 men under rådande omständigheter kommer det inte att vara möjligt 2021. Kommunen räknar med att behöva uppta lån på 1,6 miljoner euro för att finansiera större investeringar.
Skolrenovering
En stor investering görs i Vikingaåsens skola. Man har anslagit tre miljoner euro för en ombyggnad och renovering av skolan. En miljon av den summan tas ur en fond med pengar från ett danaarv.
En annan stor investering blir byggandet av ett nytt daghem i Möckelö, som kan komma i gång nästa år. Men kostnaden för det tas i så fall upp i en tilläggsbudget, enligt Christian Dreyer.
Enligt budgeten har kommunen nu endast råd att genomföra absolut nödvändiga investeringar. Nettobeloppet för investeringarna i budgeten 2021 är knappt 2,5 miljoner euro, jämfört med knappt 2,2 miljoner i årets budget.
Driftskostnaderna beräknas öka med knappt 270.000 euro eller 1,15 procent jämfört med budgeten 2020. Ökningen på utgiftssidan beror främst på ökade behov inom socialförvaltning, skola och barnomsorg.
Budgeten bygger på en inkomstskattesats om 16,50 procent. Det är den lägsta skattesatsen på Åland.