Både stadsstyrelsen och Jomalas kommunstyrelse är positiva till Svinryggen deponis framtidsplaner. Nu vill man föra fram Svinryggen som ett förslag framför en satsning i Hellesby.
SOPHANTERING - Vi har redan en bit förstörd mark vid Svinryggen som borde fortsätta att ha en användning när ingreppet väl har gjorts, det säger stadsstyrelsens ordförande Johan Ehn (fs).
Han menar att den övertäckta soptippen vid Svinryggen behöver bevakas av personal. Den personalresursen skulle kunna användas bättre om området fick fler uppgifter.
Stadsstyrelsen är intresserad av att utveckla Svinryggen deponi till en omlastningsstation och en problemavfallsstation. Det förslaget går stick i stäv med Ålands problemavfalls planer på en anläggning för farligt avfall i Hellesby. Det utmanar även Ålands renhållnings hantering av omlastning av sopor som i dag sker i Norrböle.
Dessutom finns ett privat initiativ med i bilden från Bengt Karlsson som i dag har en avfallsanläggning i Gunnarsby. Han har ansökt om tillstånd för deponi av ickefarligt och farligt avfall.
Kundfinansierad
I tisdagens tidning invände Carl-Gustav Flink mot planerna för Svinryggens deponi. Han tycker att det är fel att satsa kommunala medel på en deponi när det finns en privat aktör som är villig att satsa.
Johan Ehn, finns det inte en risk att er kommunala verksamhet konkurrerar ut privata alternativ?
- Det finns en viss risk att det blir konkurrens. Men verksamheten skulle betalas av kundernas avgifter och så länge man inte skjuter till skattemedel för hanteringen är villkoren desamma som för en privat verksamhet.
- Så är det knappast! kommenterar Carl-Gustav Flink.
- Anläggningen byggs upp med kommunala medel och driften blir kommunal, tillägger han.
Även Jomala kommunstyrelse vill att området vid Svinryggen ska få en användning.
- I ett första led har vi godkänt att Svinryggen tar emot avfall för inert deponi. Det är bra om man även kan utnyttja området till en eventuell omlastningsstation och en bemannad återvinningscentral, säger kommunstyrelseordförande Edgar Kalm (c).
Driftsfråga olöst
Både Johan Ehn och Edgar Kalm är öppna för att driften av verksamheten vid Svinryggen skulle kunna skötas utifrån.
- Det skulle kunna bli fråga om att arrendera eller hyra ut området, kanske till renhållningen eller kanske till en annan privat intressent, säger Edgar Kalm.
Tills vidare har både Jomala och Mariehamn gett Svinryggen deponis styrelse godkännande att arbeta vidare med sina framtidsvisioner.
- Avgörande för utgången blir hur Mise formeras under höstens stämma. Mise behöver hitta en lösning för producentansvarsbiten och hanteringen av problemavfallet, säger Johan Ehn.
Skulle det kunna hända att ni lämnar Mise och sköter er sophantering själva?
- Om vi inte får Mise att utvecklas på ett sätt som gynnar befolkningen i staden och i Jomala får vi fundera på den saken. Men vi avvaktar den utveckling som sker i höst, svarar han.
Tone Nordling