I flera skolor har mellanmålet ersatts av frukt under en period som en åtgärd för att minska smittspridning, något som har väckt kritik bland elevernas föräldrar. Vissa skolor har nu återgått till normal mellanmålsservering, andra inte.
– Det är viktigt att eleverna äter ordentligt med lunch och mellanmål för att de ska klara dagen. Eftersom det inte får vara stora grupper i matsalen serverar vi frukt i klassrummen till mellanmål, men vanligtvis brukar vi servera bröd och yoghurt också. Jag hoppas att vi kan återgå till det normala så snabbt som möjligt, säger Kyrkby högstadieskolas rektor Kristian Granberg.
Smörgåsar till klassrummet
I stadens skolor serveras eleverna tillsvidare bara frukt i sina klassrum, men från och med nästa vecka byts frukten ut mot smörgåsar två dagar i veckan.
– De mellanmål som nu serveras är kraftigt påverkade av coronarestriktionerna och därför serveras de i klassrummen. Det är inte en normalsituation, säger Ytternäs skolas rektor Andreas Wiklund.
– Nu när vi börjar med smörgåsar blir mellanmålet likvärdigt med vad de skulle få när de besöker matsalen. Det är ganska nytt koncept för oss att ordna smörgåsar till klasserna och det är lite bökigare eftersom de måste räknas till varje klass, säger Cecilia Hagberg, köksföreståndare i Ytternäs skola.
I Kökar skola serveras barnen frukt en gång på morgonen, en gång före lunch och en gång på eftermiddagen.
– Barnen äter lunch ganska sent och därför tycker man att det inte behövs något mellanmål, säger skoldirektör Kerstin Lindholm.
Två matlag är tidskrävande
Eckerö skola har också övergått till ett enklare upplägg än vanligt.
– Nu serverar vi frukt och bröd med pålägg. Annars brukar kocken kunna göra till exempel Ålandspannkaka, men eftersom vi äter i två matlag i stället för ett finns det inte tid över att göra sådant, säger skolföreståndare Maria Bonds.
Men mellanmålsserveringen har inte påverkats av pandemiläget i alla skolor. I Sunds skola har man återgått till bufféservering där mellanmålet är färdigt upplagt på assietter eller i skålar.
– Mellanmålet består ofta av knäckebröd med smör och ost, frukt och grönsaker. En gång i veckan försöker vi laga någonting annorlunda, till exempel pannkaka, kokosbollar, pizzabullar eller yoghurt med bär och müsli, säger Marie-Louise Hellström som är husmor i Sunds skola.
Morgonfrukt och mellanmål
Det är viktigt att barnen serveras tillräckligt med mellanmål för att orka de sista timmarna på dagen, tycker Vikingaåsens rektor Pia Axberg.
– Jag tycker nog att mellanmålet behövs. Man ska tänka på det som en liten energikick inför den sista lektionen så att orken inte börjar dala för att man är hungrig, säger hon.
Föglö skolas föreståndare Siv Fogelström håller med.
– Vissa är kinkiga och kanske inte alltid äter så mycket lunch och då är det jätteviktigt att eleverna får lite ny energi så att de orkar till klockan 15 och klarar sig tills de kommer hem, säger hon.
I Föglö skola serveras vanligtvis mjukt bröd eller knäckebröd med pålägg, yoghurt, smoothie och ibland korv med bröd. Klockan 10 varje dag tar hela skolan en promenad då eleverna serveras en fruktbit och klockan 13 får alla som slutar 14 eller 15 äta mellanmål.
– Vi har förstås anpassat oss efter coronarestriktionerna. Vi använder färdigskivad ost och smörknappar och ser till att eleverna inte stoppar ner händerna i fruktskålarna. Under våren delade kökspersonalen ut mellanmålet, men det var väldigt tidskrävande, så nu får man ta själv. Om läget förändras och smittspridningen börjar öka måste vi kanske ta en ny runda och se över vad vi behöver förändra, säger skolföreståndare Siv Fogelström.
Klagomål från föräldrar
Näfsbys rektor Niklas Wasén upplever att frukten inte kunde ersätta mellanmålet när skolan drog igång igen för hösten.
– Allting bygger på vad man äter till frukost och lunch. Mellanmålet har inte en så stor betydelse i det totala dagliga intaget, men genom föräldrakontakt märkte vi att barnen blev hungriga av att bara äta frukt på eftermiddagen.
Nu har skolan återgått till mellanmålsbuffé i matsalen där eleverna äter och köar klassvis.
– Tyvärr kan mellanmålet bli något man tvingas dra in lite på i de här tiderna, säger han.
I Brändö skola serveras mackor med pålägg och grönsaker, frukt eller smoothies. Skoldirektör Malena Strandvall tycker inte att man kan ge avkall på mellanmålet.
– Lunchen och mellanmålet är motorn i maskineriet. Jag tror nog det skulle märkas på de sista lektionerna på dagen om vi plockade bort det, säger hon.
Petra Dahlgren