Ett 30-tal Järsöbor har kommit till infotillfället som arrangeras av Moderaterna på Åland i Norråkers samlingslokal på Järsö på måndagskvällen. Frågan om att bygga en gång- och cykelväg till Järsö har länge diskuterats, men det var först när den nuvarande regeringen tog med frågan i sitt regeringsprogram som den på riktigt hamnade på den politiska agendan.
Under måndagskvällens öppna möte är både representanter för moderaterna och infrastrukturminister Christian Wikström på plats.
Säkerheten är kanske den främsta orsaken till varför de boende på Järsö i dag vill ha en gång- och cykelväg till Mariehamn och Lemlandsmoderaten Eva Dahlén inleder mötet med att konstatera att vägen ser likadan ut i dag som den gjorde för 40 år sedan.
– Det är en smal och dålig väg som med åren blivit mer belastad. I dag bor över 400 personer på Järsö och vi kommer bara att bli fler. Därtill är det en populär destination för cykelturister.
Direkt livsfarlig
Under mötet vädjar flera av Järsöborna sin direkta oro över den nuvarande situationen där vägsträckningen beskrivs som direkt livsfarlig. Flera av dem konstaterar att det varit med en klump i magen de många gånger släppt iväg sina barn på cykel till kompisar – och andra berättar om nära ögat-situationer de haft genom åren.
– Frågan är hur mycket regeringen värdesätter liv, frågar sig en av deltagarna.
– I min värld är den här vägen livsfarlig, säger en annan.
När infrastrukturminister Christian Wikström får ordet konstaterar han inledningsvis att frågan finns med i regeringsprogrammet, men huruvida den kommer att finnas med i det reviderade regeringsprogrammet som snart ska offentliggöras kan han inte svara på.
– Men att bygga en gång- och cykelväg till Järsö är något som tar lång tid och sannolikt kommer vi att få se markägare som besvärar sig. Vi försöker planera på ett sånt sätt så att alla blir nöjda.
”Inte där ännu”
Några konkret arbete med att till exempel ta fram en vägplan har ännu inte inletts.
– Det kommer att kosta en del pengar och sist och slutligen är det en budgetfråga för lagtinget, men vi är inte där ännu, säger Christian Wikström.
Enligt Christian Wikström bygger landskapsregeringen i snitt sex till sju kilometer gång- och cykelväg varje år. Det täcker nästan in hela vägen från Lervik till Järsövägens slut på Järsö.
Christian Wikström vill under mötet själv inte kommentera hur sträckningen av gång- och cykelvägen kunde komma att se ut, men han konstaterar att miljön kommer med sina utmaningar.
– Det är något som landskapets vägingenjörer behöver titta på.
Från Järsöborna förs däremot flera förslag fram. Bland annat lyfter man att gång- och cykelvägen kunde byggas i etapper. Ett annat förslag som får stort gehör är att gång- och cykelvägen skulle byggas genom att bredda befintlig väg, snarare än att anlägga en separat bana vid sidan om.
– Sedan gör man en avgränsning med någon form av staket eller linjer. Att bygga en helt separat gång- och cykelväg är markslöseri, säger Gunnar Sommarström som själv är markägare.
En öppning
Moderaternas Wille Valve, som också är på plats under mötet, konstaterar att landskapsregeringen så småningom börjar bli klara med den övergripande renovering av det åländska gång- och cykelvägsnätet där prioritet legat på att anlägga gång- och cykelvägar intill de stora landskapsvägarna.
– Nu finns det en lucka att börja titta på på andra ställen och därför är det väldigt bra att en gång- och cykelväg finns med i regeringsprogrammet.
Några löften om att gång- och cykelvägen kommer byggas kan inte Christian Wikström ge under mötet, men han säger att han arbetar med frågan och att han bedömer att det finns ett stöd för den i lagtinget.
Järsöbon Erica Scott säger avslutningsvis att det finns många olika alternativ bara viljan finns.
– Och om det är så att kraven på att gång- och cykelvägen ska hålla en viss säkerhetsnivå sätter käppar i hjulen för att den byggs över huvud taget så tycker jag att man behöver fundera om. Vi vill ha en enkel och billig men ändå säker gång- och cykelväg och vi vill ha den snabbt.
Kevin Eriksson