Mariehamns stads fullmäktige beslutade i september 2017 att jämställda löner ska råda inom stadsförvaltningen senast 2020 och tjänstemän inom staden har sedan dess utrett hur man ska uppnå målen.
Under onsdagen bjöd man in till ett seminarium för att återigen lyfta frågan tillsammans med förtroendevalda, tjänstemän och fackrepresentanter.
– Förhoppningen är att det här ska bli lite av en kickstart för att nå stadens mål och jämställda löner, säger koordinator Alva Eriksson.
Den som haft frågan på sitt bord sedan fullmäktige fattade beslutet 2017 är tf personalchef Sari Hautamäki.
– Vi har gjort lönekartläggningar och i dag finns det ingen skillnad inom respektive arbetsgrupp. Det är lika lön för lika arbete. Men tittar man på helheten får kvinnor bara 94,1 procent av männens lön.
Komplicerad fråga
Mariehamns stad anställer i dag personal under fyra olika kollektivavtal och lönerna regleras nästan uteslutande i avtalsvillkoren. Under onsdagen har man därför bjudit in representanter från de åländska facken.
– Det är en oerhört komplicerad fråga som vi måste lösa tillsammans med facken.
Samtidigt har förändringen ett ekonomiskt pris, eftersom löner inte går att sänka.
– Där måste politikerna fundera och fråga sig hur mycket ekonomiska medel man är beredd att sätta på det här. Det är en politisk prioritering.
Staden har redan i dag en utjämningspott som varje år fördelas ut till arbetstagarna för att reglera orättvisor och höja vissa arbetstagares löner.
– Den utgörs av 1,2 procent av stadens löneintäkter och i år fick barnskötare och barnträdgårdslärare ta del av potten.
För lika eller likvärdigt arbete?
Även stadens kanslichef Emma Dahlén konstaterar att man har mycket arbete framför sig.
– Vi måste tillsammans gå framåt och bemöta utmaningarna och komma med konstruktiva åtgärdsförslag. Utan samarbete och förståelse hos varandra kommer vi inte vidare.
Staden betalar redan i dag lika lön för lika arbete, vad är då jämställda löner?
– Det är väl en sak som inte är helt entydig och en orsak till varför vi träffas i dag. Man kan se det som att det är lika lön för lika arbete eller lika lön för likvärdigt arbete. Men eftersom stadsfullmäktige fattat det här beslutet får man väl anta att de inte är helt nöjda med hur det ser ut i dag.
Sari Hautamäki konstaterar att seminariet är en bra möjlighet att komma vidare.
– Vi måste börja med en diskussion och fråga oss vad det är vi vill. Hur ska vi värdesätta olika arbeten?
Klarar staden målet under 2020?
– Vi strävar efter det.
Kevin Eriksson