Målet som avgjorts i Stockholms tingsrätt handlar om en fartygsinspektion som gjordes ombord på Viking Lines fartyg Cinderella hösten 2017.
Under resan åt de två fartygsinspektörerna från svenska Transportstyrelsen middag med fartygets befälhavare. Även fartygets tekniska chef deltog. Befälhavaren bjöd på middagen och tog upp den som representation för Viking Lines räkning.
Enligt åklagaren i målet tyckte personalen på fartyget att detta var anmärkningsvärt och man meddelade Transportstyrelsen om händelsen. Det ledde sedan till att ärendet hamnade hos åklagarmyndigheten.
Middagen var värd cirka 450 kronor per person. Enligt åklagaren var det fråga om en otillbörlig förmån som befälhavaren gav till inspektörerna för utövningen av deras anställning.
Släkt och nära vän
Alla tre åtalade har bestridit ansvar för brott.
Den ena inspektören har bland annat lyft upp att den faktiska myndighetsutövningen ombord inte utfördes av honom, utan av den andra inspektören. Orsaken till detta var att han är släkt med, och nära vän till, befälhavaren. Tingsrätten anser dock att han var ombord för att utföra en inspektion, vilket är en myndighetsutövning.
För att det ska vara fråga om en muta krävs att en förmån varit otillbörlig, skriver tingsrätten i sina domskäl. En sak som vägs in när man bedömer det är allmänhetens tilltro till att myndighetsutövningen är korrekt och att offentliga organ är opartiska.
Åklagaren har inte påstått att förmånen i det här fallet gavs för att påverka inspektionen. Men för straffansvar räcker det att förmånen, utifrån sett, varit ägnad att påverka tjänsteutövningen. I det här fallet drar tingsrätten slutsatsen att förmånen var otillbörlig.
Dagsböter
En sektionschef på Transportstyrelsen hördes också under rättegången. Hon berättade bland annat att en middag av den här typen hade varit helt okej på den tiden då sjöfartsinspektioner låg under Sjöfartsverket.
Våren 2017, cirka ett halvår innan den aktuella resan, uppstod dock misstankar om andra mutor vid Transportstyrelsen. Därför inleddes en kampanj på hela myndigheten.
Det tar Stockholms tingsrätt fasta på i sin bedömning av om de åtalade haft uppsåt. Domstolen fastslår att ingen av inspektörerna kan ha varit omedveten om händelsen inom Transportstyrelsen våren 2017, som ledde till diskussionerna om begreppet muta inom myndigheten. Enligt tingsrätten hade inspektörerna på grund av detta så kallat likgiltighetsuppsåt för tagande av mutan i enlighet med åtalet.
Omständigheterna var även kända för befälhavaren, enligt tingsrätten. Därför bifaller man även åtalet för givande av muta.
Tingsrätten dömer de tre männen att betala dagsböter. Inspektörerna ska betala 50 dagsböter om 400 kronor och befälhavaren ska betala 40 dagsböter om 600 kronor.
Inspektörerna döms även att betala 450 kronor vardera, Den summan förverkas såsom ”utbyte av brott”.
Anna Jakobsson