Landskapsregeringen har inte gjort någon hemlighet av att man inte tänker gå in för kortrutten med väg och bro från Degerö till Gripö och en elhybridfärja mellan Svinö och Gripö. Som en följd av detta sade man också upp avtalet om elhybridfärjan för några veckor sedan.
Den andra delen av projektet, den som omfattar den fasta infrastrukturen med vägar och den stora Gripöbron över Spettarhålet, har däremot inte sagts upp. Upphandlingen vanns av Eriksson bygg Ab, men den andra anbudsgivaren, finska GRK Infra, besvärade sig över beslutet till Marknadsdomstolen. Där ligger ärendet nu.
– Avtalet är inte uppsagt, utan det ligger i marknadsdomstolen. Det är en juridisk bedömning att avvakta domstolens beslut, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).
Läst i tidningarna
Situationen, med en färja som inte blir av, gör dock framtiden osäker för projektet – och ställer Eriksson bygg i en märklig situation.
– Vi är tilldelade ett jobb och nu finns det ett besvär mot beslutet. Det är i princip vad vi har hört, resten har jag läst i tidningarna, säger Bengt Eriksson.
Men att LR sade upp färjan tyder väl på att man inte tänker gå vidare med väg- och broplanerna?
– Jag är tillräckligt gammal för att inte bilda mig en uppfattning genom tidningsuppgifter, och har inte hört annat än att det ska byggas och vi är redo att bygga.
Bengt Eriksson berättar att hans företag har tackat nej till andra jobb då västra Föglö-projektet är så stort och omfattande.
– Vi väntar på marknadsdomstolen, sedan är vi redo att bygga. Det är entreprenörernas dilemma, att efter att du tilldelats ett uppdrag är du skyldig att vara beredd, trots att domstolsbehandlingen kan ta hur lång tid som helst. Jag kan inte gör något i det här läget, det kan bara LR.
Tycker du inte att det är märkligt att LR inte tagit kontakt med er och diskuterat den uppkomna situationen?
– Jo det gör jag.
Kommer ni att ta kontakt med LR?
– Nej, jag menar avtalsjuridiken är så att vi tilldelats projektet men det har nu hamnat i marknadsdomstolen. Innan domstolen har avgjort ärendet har vi inte rätt att säga något, bara att vänta.
Inte första gången
För Eriksson bygg är det inte första gången man ställs inför att projekt som företaget tilldelas stoppas.
–Nej, det är inte första gången vi råkar ut för LR:s på- och avknapp. 2013 avbröt man vårt pågående kontrakt för Vårdöbron, så hamnade vi också i en svår situation. Och 2014 lades Åva-Jurmo-projektet ned två dagar före kontraktsskrivning.
Är situationen frustrerande?
– Det är frustrerande, för både upphandlingar och kontrakt borde behandlas med mer respekt. Det är den ultimata förbindelsen, jag ska leverera något och du ska betala för det. De här grejerna förstör väldigt mycket, säger Bengt Eriksson.
Han menar att det faktum att bara två företag gav anbud på ett så stort projekt som västra Föglö är ett tecken på att landskapet inte är en eftertraktad partner.
– Det kom två anbud, för ett stort projekt som det här ska det vara fem–sex.
Han säger också att projektet har stor betydelse för fler på Åland än Eriksson bygg.
– Det handlar om 80–90 arbetsplatser i tre års tid. Och det är inte bara vårt folk på Bygg Ab, utan betongstationer, vägbyggare, förare, bogserbåtar, pråmar... Alla åländska arbetsplatser, men det är ingen som diskuterar det.
Ska ta kontakt
Infrastrukturminister Christian Wikström säger att LR inte kommer att fatta något beslut innan marknadsdomstolen kommer med sitt beslut.
Men borde ni inte kontakta Eriksson bygg Ab för att diskutera läget?
– Vi kommer att kontakta dem när vi fattat ett beslut.
Men LR räknar med att det dröjer till hösten, borde ni inte ta kontakt tidigare?
– Det behöver vi göra, absolut, som situationen ser ut, säger Christian Wikström.
Jonas Bladh