Sedan Ålands kommunförbund sa upp avtalet med Fixtjänst, vilket de gjorde eftersom det från och med 2021 är Kommunernas socialtjänst (KST) som ska ordna sysselsättningsverksamhet för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, har Fixtjänst stått utan avtal.
I slutet av april skrev Ålandstidningen om problematiken, och risken för uppsägningar av Fixtjänst personal.
Ålands handikappförbund, som är Fixtjänst arbetsgivare, har satt samman en arbetsgrupp, bestående av Henrik Lagerberg, Fixtjänst verksamhetsledare Cita Nylund och Viveka Landgärds från Ålands Neurologiska förening, som har arbetat med att ta fram ett avtalsförslag, något man arbetat med under ett års tid.
– Sedan har vi diskuterat förslaget med KST:s ledning, Katarina Dahlman och Runar Karlsson. Vi pratade om olika synvinklar på Fixtjänstavtalet och sedan skulle tjänstemännen fila vidare på avtalet innan det kom upp i KST:s styrelse i måndags.
Beslutet om avtal som klubbades under mötet innehöll dock en lägre budget för Fixtjänst än vad som tidigare diskuterats och vad som fördes fram som förslag till styrelsen. Det rör sig om 60.000 euro mindre per år, sammanlagt runt 180.000 euro eftersom avtalet gäller för tre år.
– När vi skildes åt i förhandlingsgänget var det inget tal om det här, det kom som en överaskning för oss, säger Henrik Lagerberg och fortsätter:
– Vi kan inte godkänna det här förslaget, inte innan vi vet vad det får för konsekvenser och hur det kommer drabba de funktionsnedsatta. Det är vår uppgift att se till deras bästa, säger Henrik Lagerberg.
Uppsägningar
I och med att förslaget inte kan godkännas står Fixtjänst fortfarande utan avtal, och utan ekonomisk garanti när nuvarande avtal med Ålands kommunförbund löper ut.
– Det här får praktiska konsekvenser. Eftersom vi inte kan skriva under avtalet i nuvarande form har vi i dag (läs: i går) varit tvungna att säga upp arbetstagare. Det här var inte något vi ville göra över huvud taget, men vad kan vi göra? Vi har inga budgetmedel och inget kontrakt med någon.
Det rör sig om en i personalen som har sagts upp, men det kan bli fråga om fler. Allt beror på personalens uppsägningstid. Förhoppningen är dock att man till slut hittar en lösning, skriver under ett avtal och att man då kan återta uppsägningarna.
Nu ska Ålands handikappförbunds arbetsgrupp göra en konsekvensanalys och kalla Ålands handikappförbunds styrelse till ett möte.
– Vi hann inte göra en konsekvensanalys till i dag, och nu är det semestertider och allt lär väl stå stilla fram till i augusti.
Vad händer om det inte blir något avtal?
– Om det inte blir något avtal måste KST fixa det här själva och deras tid är väldigt kort. Men socialvårdslagen träder i kraft och de måste ordna sysselsättning på något sätt, lagen kan de inte strunta i.
– Men vi vill gärna komma till en uppgörelse. Men vi måste kunna stå för den. Det här är viktigt, vi kan inte lämna folk åt sina öden, det får andra konsekvenser. Vi hoppas verkligen att vi ska kunna mötas.
Petra Dahlgren