Landskapsregeringen äger eller är delägare i femton aktiebolag och tre andra organisationer. Beroende på vilket företag det handlar om delas sedan ägarstyrningsansvaret upp på olika avdelningar eller enheter.
Övergripande ansvarig för landskapets ägarpolitik är finansminister Mats Perämaa (Lib). Han och finansavdelningen har också störst antal bolag och organisationer under sina vingar, nämligen sju.
Han säger att det kan vara aktuellt att flytta över fler bolag till finansavdelningens ansvar.
– Det är en pågående diskussion om att renodla styrningen, säger han.
Samma lagar gäller för de offentligt ägda bolagen och organisationerna som för privatägda sådana. Det innebär till exempel att aktiebolagslagen gäller för aktiebolagen, något som också poängteras i landskapets ägarpolicy, ett dokument som styr hur ägandet ska utövas.
Där framgår också att även de två organisationer som inte är aktiebolag och som landskapet är ensam ägare i, nämligen Paf och Landskapets fastighetsverk, ska ”drivas så långt som möjligt som ett aktiebolag”.
Det innebär i Pafs fall att man försökt efterlikna en bolagsstämma i sättet som bokslutet presenteras och styrelsen tillsätts.
– Det är som en inofficiell bolagsstämma när bokslutet presenteras, även om det sker på en enskild föredragning av finansministern en gång om året. Förr skedde det vid inledningen av mandatperioden, men den tiden är förbi, säger Mats Perämaa.
Att styrelsen tillsätts med bolagets bästa för ögonen är något som han betonar starkt.
– Det är uttryckligen kompetens som avgör. Sedan kan det ibland vara en person som har en politisk tillhörighet samtidigt, men främst ser man till bolagets behov, säger Mats Perämaa.
Enligt honom har styrelsetillsättningen förändrats mycket på relativt kort tid. Ägarstyrningspolicyn uppkom exempelvis bara under förra mandatperioden.
– Tidigare var kutymen att man hade ett visst antal platser och så diskuterade man mellan partierna. Men inget av de bolag jag ansvarar för har längre en politisk fördelning. Det existerar inte mera, säger han.
Uttalandet stöds av Mika Nordberg (MSÅ), som i egenskap av infrastrukturminister ansvarar för tre bolag, varav två är aktiva, nämligen Långnäs hamn och Ålands radio och tv.
– Det är inte så att man säger att du sitter i den här styrelsen för att du har den här partibeteckningen. Det skulle jag säga att vi börjar vara borta ifrån, säger han.
Han säger att kontinuitet också är en viktig aspekt i styrelsetillsättningen, vilket gör att man ogärna byter ut allt för många medlemmar på en gång, och att det gärna ska sitta i några år.
Enligt riktlinjerna strävar landskapsregeringen efter att en styrelsemedlem innehar uppdraget i mellan fem och åtta år. Det stipuleras också att styrelsen ska innehålla minst 40 procent av vardera kön.
Henrik Herlin