Frågan om fortsatt förenklat förfarande för åländska företagare i tullens elektroniska förtullningssystem är åter i blåsväder. I tullens senaste information från i tisdags klargjordes att momsregistrerade företag fortsättningsvis kan tillämpa förenklade förfaranden i handeln mellan Åland och övriga EU.
Frågan om förenklade förfaranden i handeln mellan Åland och Finland är däremot fortfarande outredd, trots att det nya systemet ska tas i bruk i april.
– Om de planerar att ta i bruk ett förenklat förfarande är det underligt att de inte går ut med information om det, säger Josephine Thörnroos som är regelefterlevnadsansvarig på Åland Post.
Påverkar hela logistikkedjan
Det digitaliserade systemet baserar sig på EU:s tullkodex som kräver att förtullningen senast år 2025 ska skötas digitalt. Det har förts dialoger mellan tullen och Åland Post i flera år om hur det nya importförtullningssystemet kommer att fungera i praktiken, men ändå lyser den officiella informationen med sin frånvaro.
– Tidsfristen är väldigt kort och det är många datasystem som måste anpassas i hela logistikkedjan, både på Åland och i Finland, säger Eivor Granberg som är chef för posttjänsterna på Åland Post.
Kritiska varor i lager
Förenklade förfaranden innebär att företagare har tio dagar på sig att förtulla försändelser efter att varorna levererats. Det här är en förutsättning för att handeln mellan Åland, Finland och övriga EU ska fungera, enligt Josephine Thörnroos.
– Det är ganska sällan man har en faktura när varorna anländer till Åland, och om man inte löser den här frågan kan stora godsmängder bli stående i tillfälligt tullager tills importörerna fått de dokument som behövs för att göra förtullningen. Det här skulle ställa till stora problem, säger Josephine Thörnroos.
– Många kritiska varor som frysvaror och livsmedel skulle kunna bli stående, och arbetsplatserna som står med bemanningen redo skulle få vänta, fyller Eivor Granberg i.
Om förenklade förfaranden gäller mellan Åland och övriga EU, men inte mellan Åland och Finland, blir det väl svårare för åländska företagare att köpa sina varor från Finland än från utlandet?
– Absolut. Och i och med att den här frågan gäller handel inom ett och samma land borde nöten inte vara svårare att knäcka än importer från andra EU-länder, säger Josephine Thörnroos.
Kan det vara ett misstag från tullens sida?
– Vi vill ju hoppas på det, men eftersom de gick ut med en informationsvideo som i övrigt var ganska utförlig är vi lite konfunderade.
När behöver den här frågan lösas för att man ska hinna anpassa sig till det nya systemet?
– I går, säger Eivor Granberg och Josephine Thörnroos i en mun och skrattar till.
– I ett förenklat förfarande måste det ske vissa anpassningar och sådant tar tid när det är många involverade parter. Det är viktigt för oss att vi får officiell information om hur det nya systemet kommer att se ut så att vi kan anpassa våra rutiner och IT-system, förklarar Josephine Thörnroos.
Vilken information har ni fått från tullen?
– Vi har ställt frågan till dem igen och de säger att de fortfarande jobbar på förenklade förfaranden mellan Åland och Finland. Men deadlinen för lanseringen av det nya förtullningssystemet närmar sig med stormsteg och vi kan inte jobba vidare på basis av informella löften. Det är en myndighets skyldighet att vara tydlig i sin kommunikation, och tullen förstår nog också att vi behöver få informationen i tid, säger Josephine Thörnroos.
Arbetsdrygt system
I nuläget räcker det med att transportören av varorna – till exempel Åland Post – lämnar in en ankomstanmälan till tullen när varorna anlänt. Importören har då inte behövt lämna in någon importdeklaration till tullen, utan har haft tio dagar på sig att deklarera varorna till skatteförvaltningen i den vanliga skattedeklarationen. I det nya förtullningssystemet ska förtullningen skötas av företagen själva.
– För momsregistrerade företag blir det nog mer arbetsdrygt för inrikesimporterna också om vi får till digitala förenklade förfaranden. Just därför hoppas vi på att man ska få en viss tidsfrist, säger Josephine Thörnroos.