Ålandstidningen berättade i gårdagens tidning att flera anställda på Paf fått veta att det inte längre finns plats för dem i den nya organisationen. Flera av varandra oberoende källor, bland annat en av de drabbade, har berättat att företaget erbjudit så kallade uppsägningspaket och att de som inte tar emot det ändå kommer att bli uppsagda.
Christer Fahlstedt, du sa i gårdagens Ålandstidningen att ett antal anställda fått ta ställning till ett frivilligt alternativ. På vilket vis är det frivilligt om slutresultatet ändå är att de blir av med jobbet?
– Det är så här det fungerar och de paket som erbjuds har tagits fram tillsammans med facket. Det är samma upplägg som vi använde för två år sedan och innebär för arbetstagaren ett förmånligare alternativ om man ställer det mot att riskera uppsägning.
Vad händer om arbetstagaren tackar nej?
– Man får veta att det finns en överhängande risk att tjänsten försvinner efter samarbetsförhandlingarna. Så väljer man det alternativet får man avvakta och se vad som händer. Så fungerar det normalt sett, men vi på Paf har vi en tradition av att erbjuda det här frivilliga alternativet.
Generösa erbjudanden
Enligt uppgifter till Ålandstidningen är de paket som erbjudits ”generösa erbjudanden” men Christer Fahlstedt vill inte närmare gå in på vad de innehåller.
– De har tagits fram tillsammans med facket och kommunicerats ut internt på Paf. Alla i huset vet vad de innebär, men jag vill inte gå ut med den informationen i tidningen.
Hur mycket kostar det Paf?
– Jag ser det inte på det sättet. Jag ser alla anställda som värdefulla individer som jobbat länge för Paf och gjort en insats. Att erbjuda det här är en rimlig avvägning.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen innehåller uppsägningspaketet ett visst antal månadslöner beroende på hur många år arbetstagaren varit anställd.
Press på intäkterna
Christer Fahlstedt säger att samarbetsförhandlingarna inleddes eftersom inte bara spelbranschen står inför en dramatiskt förändrad världsbild.
– Det är något som påverkar våra intäkter väldigt, väldigt starkt. Vi kommer att ha en nästintill halverad vinst i år jämfört med i fjol.
Han menar också att det är oerhört farligt att tro att den rådande situationen är något som kommer att gå över.
– Det är en helt ny situation och vi utgår från att till exempel rederinäringen kommer att vara väldigt pressad lång tid framöver.
Att politiska beslut nu fattas i snabbare takt och med mindre förankring är en annan faktor. I Sverige har man bland annat sedan coronaviruspandemin infört allt fler regleringar inom spelbranschen.
– Det har resulterat i väldigt restriktiva förändringar på onlinesidan som i många fall också är kontraproduktiva. Vi är på väg mot en ny situation där det på en reglerad marknad inte kommer att gå att förlora så mycket mer än det vi kallar för gröna intäkter, det vill säga 8.000 euro per person på årsbasis. Den utvecklingen har redan funnits men nu har den accelererat väldigt snabbt och det sätter en omedelbar press på våra intäkter.
Ärlig och osentimental
Christer Fahlstedt poängterar starkt att man inom organisationen gör bedömningen att den nu rådande situationen inte är en parentes. 2020 har förändrat branschen fundamentalt om inte permanent så för en väldigt lång tid.
– Och det är klart att om vi får in mindre pengar samtidigt som vi ska kunna visa en rimlig lönsamhet måste vi bli effektivare. Då måste man enligt min erfarenhet organisera om, och inte bara genom att bli färre människor och göra samma sak. Man måste vara ärlig och osentimental och konstatera att de här sakerna kan vi inte göra längre. Den här omorganiseringen är ingen osthyvel som hyvlar ner personalen och räknar med att alla som blir kvar ska göra mer arbete. Det hade varit naivt att se på saken på det viset, i så fall har man en organisation som jobbar på halvfart och det gör vi definitivt inte på Paf. Men vi måste titta på vad vi som organisation framöver inte längre har råd att göra.
Han påpekar också att samarbetsförhandlingen fortsättningsvis pågår.
– Inga beslut om omorganisering är ännu fattade. Det är viktigt att framhålla och jag kan inte kommentera de pågående förhandlingarna förrän det är klart.
Inte arbetsmarknadspolitisk
Christer Fahlstedt har tidigare pratat om att bolaget i år kommer omsätta lika mycket som i fjol.
– Det har att göra med det förvärv vi gjorde i början av året. Jämför man äpplen med äpplen, det vill säga verksamheten vi hade innan förvärvet, så omsätter vi mindre pengar och vinsten från i fjol kommer som sagt att halveras.
Om samarbetsförhandlingarna resulterar i uppsägningar innebär det att fler ålänningar blir arbetslösa i redan tuffa tider.
Hur förankrat i styrelsen och med ägaren landskapsregeringen är beslutet att samarbetsförhandla?
– Det är förankrat hos båda. Paf är ett bolag som agerar på kanske världens mest konkurrensutsatta marknad och som förväntas generera medel. Det finns inga scenarion där Paf kan agera mindre effektivt och ändå leverera det som efterfrågas. Vi behöver göra det här så effektivt som möjligt. Paf kan inte fungera som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det finns andra system för det i vårt välfärdssamhälle.
Flyttar inga arbetsplatser
Enligt uppgifter till Ålandstidningen finns det i de pågående samarbetsförhandlingarna diskussioner om att flytta delar av arbetsuppgifterna inom bolaget till de lokala marknaderna utanför Åland. Men enligt Christer Fahlstedt finns i nuläget inga sådana planer.
– Vi har gjort neddragningar på flera av våra marknader. Det är inte bara på Åland vi samarbetsförhandlar.
– Vi är inne på saker jag inte kan kommentera nu men jag kan säga att ingen arbetsplats kommer att flyttas från Åland till någon annan plats.
Finns det en ambition att sköta fler arbetsuppgifter på de lokala marknaderna i framtiden?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har inte fört någon sådan diskussion. Vi är fler på Åland än vi var för fyra, fem år sedan och vi ser oss som som ett åländskt bolag och det är på Åland vi har vårt hjärta.
Samarbetsförhandlingarna vid Paf inleddes den 7 juli och cirka 39 tjänster, varav 29 på Åland, berörs. Förhandlingarna pågår till och med den 18 augusti.
Sedan Christer Fahlstedt tillträdde som vd 2016 har sex av nio personer i ledningsgruppen bytts ut och 2018 sades 20 personer upp i samarbetsförhandlingar.
Kevin Eriksson