Näringsministern Camilla Gunell (S) säger i sitt öppningsanförande att projektet är Ålands stora chans att bidra till den globala kampen mot koldioxidutsläpp och klimatförändringen.
– Vårt viktigaste sätt att bidra är det vi gör nu – att hitta lösningar på kända problem, skala upp dem och sälja dem till hela världen. Vi vill sätta Åland på världskartan som den grönaste, mest hållbara och mest koldioxidfria ön i hela världen.
Tommy Jacobson, vd för Clic Innovation, säger att samma sak egentligen gäller för hela Finland.
– Om Finland vill göra skillnad är detta ett av de sällsynta fall som finns, vilket regeringen i Finland nu har börjat förstå.
Studie från ÅF
Behovet av att bygga ett flexibelt energisystem på Åland som sedan kan skalas upp i till exempel EU och Kina är att mängden sol- och vindenergi väntas öka dramatiskt i de stora elnäten de kommande åren.
Detta innebär att helt nya energisystem med ny lagstiftning, en ny elmarknad och nya tekniker för att lagra energin måste utvecklas för att denna övergång till en mer hållbar energiproduktion ska fungera.
Detta ska alltså genomföras i liten skala på Åland först, som ett exempel på att systemet fungerar. Tommy Jacobson säger att det svenska teknikföretaget ÅF gjort ett utkast på hur energiproduktionen och energilagringen på ett koldioxidfritt Åland kunde se ut.
– Vindkraften kunde utgöra 70 procent av den totala energimixen, 20 procent kunde komma från bioenergi och 10 procent från solenergi. En stor utmaning är hur man hanterar säsongsvariationer, vilket antagligen kan ske genom någon slags gasbaserad lösning.
Byggstart 2020
På plats i salen finns företrädare för ett tiotal nordiska och europeiska företag som är involverade i energisektorn på sätt eller annat, bland annat ABB, Siemens, Vestas och Fortum. Tommy Jacobson säger att fokus just nu är att identifiera och värva relevanta samarbetspartners som kan driva de olika delprojekten.
Tommy Jacobson nämner några exempel på delprojekt, bland annat hur en kraftigt utbyggd åländsk elbilspark kan, vid sidan av sitt privata användningsområde, användas till att lösa en del av det lagringsproblem som uppstår på grund av vindkraftverken och solcellernas produktion varierar med väder och vind. Så bland annat behöver någon räkna ut hur många elbilar det behöver finnas på Åland för att systemet ska fungera.
– Nästa steg är att ta fram konkreta investeringar. Förhoppningsvis kan dessa tas fram 2019 så att investeringsbesluten kan tas 2020 och energisystemet därmed börja byggas.
Bilpool från BMW
Sammanlagt förutsätter energisystemet investeringar på hundratals miljoner euro. Först och främst hoppas man kunna locka utländskt kapital att investera. På samma gång förutsätter även systemet investeringar på individnivå, till exempel att enskilda hushåll väljer att installera solpaneler på taket eller köpa en elbil.
– På samma gång är även en bilpool från BMW en möjlighet.
Förutom de investeringar som åländska hushåll och företag gör nämner även Tommy Jacobson Mariehamns planer på att elektrifiera sin busstrafik samt landskapets ambition att elektrifiera delar av skärgårdsflottan, som också kan användas i det flexibla energisystemet.
– Alla dessa små investeringar och projekt kommer sedan att bygga helheten. Det här är ett intressant och attraktivt projekt som kommer att attrahera världsledande utländska investerare.
Fredrik Rosenqvist