Det var i början av 2020 som landskapsregeringens dåvarande förvaltningschef Dan E Eriksson meddelade att han inte hade för avsikt att föreslå Joakim Söderberg för ordinarie anställning som myndighetschef vid datainspektionen. Joakim Söderberg skulle då precis avsluta en ettårig provanställning men ifrågasatte om det enligt gällande EU-lagstiftning var tillåtet att ha provanställningar för en myndighetschef vid datasinspektionen.
– Jag kommer att göra en anmälan till EU-kommissionen och överklaga i finsk domstol i den mån jag har möjlighet till det, sade han då.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen avgjort saken och man meddelar att landskapsregeringen gjorde fel.
I avgörandet skriver man med hänvisning till EU:s dataskyddsförordning att en grundläggande utgångspunkt är att tillsynsmyndigheten ska ha en oberoende ställning. I dataskyddsförordningen regleras också förfarandet att utse en myndighetschef vid en tillsynsmyndighet. Artikeln fastslår där att mandattiden för en tillsynsmyndighets ledamot inte får understiga fyra år.
Ompröva beslutet
Landskapsregeringen hänvisade till tjänstemannalagen i samband med beslutet om provanställning till, men enligt HFD trumfar dataskyddsförordningen nationella bestämmelser när det kommer till prövotid.
HFD skriver att tjänsteförhållandet inte bedömts i ljuset av de bestämmelserna och att beslutet om att tjänsteförhållandet upphört därför ska upphävas och återförvisas för omprövning till landskapsregeringen.
Därtill får landskapsregeringen betala Joakim Söderbergs rättegångskostnader på 6.000 euro.
Enligt Joakim Söderberg fick han i samband med landskapsregeringens beslut om att inte förlänga hans anställning en något oklar motivering.
– Det är lite oklart för mig vad problemet är. Jag har blivit informerad om att det handlar om ett bemötandeproblem i samband med granskning. Att det är jobbigt att bli granskad helt enkelt, och att man inte gillar hur jag har lagt fram lagen, sade han då.
Några veckor senare uttryckte dessutom Jari Råman på dataombudsmannens byrå i Finland en oro för att EU-kommissionen skulle kunna lägga sig i landskapsregeringens hantering av Datainspektionens oberoende.
EU-kommissionen hade då vid åtminstone tre tillfällen väckt överträdelseförfaranden som rör datainspektioners oberoende i medlemsländerna.
Kevin Eriksson