Under sommaren turas ministrarna om att vikariera för varandra. Ålandstidningen följer med Mika Nordberg en förmiddag för att ta reda på hur en arbetsdag ser ut för jourhavande minister. Det är en vilsam stämning i korridorerna på landskapsregeringen. Många arbetsrum gapar tomma och i korridorerna ses bara enstaka tjänstemän som skyndar förbi medan de flesta ministrar och tjänstemän är hemma på sina stugor och vilar sig i solen. Men landskapsregeringens arbete står inte stilla för den sakens skull. – Det här huset sover aldrig, säger jourhavande minister Mika Nordberg som visar Ålandstidningen runt i de dämpade korridorerna. Landskapsregeringens ministrar har ett rullande system i semestertider. Varje vecka finns en jourhavande på plats som kan fatta beslut eller behandla brådskande ärenden. – Hela idén är att det alltid ska finnas beredskap. Visst kan jag komma att fatta beslut som hör till någon annan avdelning än min egen, men ofta är de besluten redan förberedda av en ansvarig minister. Då är det bara en formalitet när jag sedan fattar beslutet, berättar han.
Fullt upp med Knipan
Vandringen går upp till regeringskorridoren på tredje våningen. Där ligger ministrarnas kontor och plenisalen. I plenisalen behandlas ärenden som en enskild minister inte vill eller kan fatta beslut om på tisdagarnas enskilda föredragningar. Vanligtvis sker det på torsdagar, men under sommaren reserveras bara två datum för pleniärenden. – Det är här vi som kollegium fattar beslut, säger Mika Nordberg och sveper ut med armen över det tomma rummet. På transportbyrån en våning ner sitter byråchef Bo Karlsson och tittar på ms Knipans färd från Kökar till Långnäs på en skärm. – Normalt sett är det lugnt i semestertider, men inte nu, säger han som också är ensam på plats. Bo Karlsson väntar på besked om ms Knipan kan avgå från Långnäs på eftermiddagen eller inte. Är fartyget inte i skick gäller det att kontakta Ålandstrafiken, operatören och kunderna för att ta fram lösningsmodeller. Ett annat fartyg kan behöva rycka in eller så måste tidtabellen tillfälligt stuvas om. – Egentligen vill man kontakta alla kunder nu, men vi vet inte hur det blir förrän vi har fått besked från teknikerna. Om det skulle bli avbrott i trafiken påverkar det en stor mängd människor. Därför gäller det att ta fram ett lösningsförslag och fundera över vad lösningen får för konsekvenser. Det är ett enormt pussel, säger Mika Nordberg. Jobbar du sex gånger så hårt när du agerar i sex ministrars ställe? – Nej, poängen är att jag ska finnas tillgänglig om det behövs, men jag behöver inte sitta på kontoret från morgon till kväll. I början av sommaren är det ofta fler ärenden som släpat efter och då kan jourhavande behöva fatta beslut i de frågorna, men i slutet av sommaren är det mycket lugnare. Vad gör du om ett akut ärende dyker upp som vanligtvis inte ligger på ditt bord? – Det beror på hur omfattande situationen som uppstått är. I vissa fall kan ansvarig tjänsteman ta fram ett lösningsförslag medan andra beslut måste fattas på ministernivå. Det är delegeringsbeslutet som avgör på vilka nivåer olika beslut måste fattas, så därför är det ganska systematiserat vem som ansvarar för vad.
En dag som jourhavande minister
När Mika Nordberg kommer på jobb på morgonen undersöker han om någonting har hänt eller är på gång. Är ärendelistan kort åker han runt på besök till olika driftstationer på det egna ansvarsområdet som han annars inte brukar hinna med – till exempel landskapets linfärjor. – I dag (läs: i går) har jag ett flygrelaterat lunchmöte. Sedan kommer jag att åka till verkstaden på Möckelö, behandla den nya körkortsmallen med fordonsbesiktningen och kanske åka till Långnäs och se hur det går med ms Knipan. Som jourhavande minister har han dock inga fasta arbetstider och det gäller att vara anträffbar dygnet runt. Mika Nordberg tycker att han fått in rutin på uppgiften under de fyra år som han suttit i regeringen. – Man får lite en uppfattning om hur det är att vara lantråd. Det gäller att ha ett helhetsgrepp om landskapsregeringens arbete och det är mycket man ska vara insatt i. Katrin Sjögren har skött jobbet med bravur, säger han. Mika Nordberg kan heller inte nog understryka det goda samarbete som ministrarna och tjänstemännen har. – Vid behov kan man alltid slå en signal och stämma av med ansvarig minister, om det till exempel dyker upp någonting oförberett. Vi jobbar som ett lag och känner till varandras områden ganska bra.
Jorunn Lavonius