När kommunfullmäktige i Lumparland vid sitt senaste möte godkände styrelsens förslag på vilka som ska sitta i skolnämnden under det kommande året lämnades en skriftlig reservation in. Bakom reservationen står Markuz Sandsnäcka som utsågs till ersättare i nämnden. Han skriver: ”Jag tycker det är fel att man nekar någon en ordinarie plats i skolnämnden med motiveringen att man hemundervisar”.Markuz Sandsnäcka framför vidare i reservationen att han önskar att han kunde ha fått den informationen direkt när han anmälde intresse: ”Att sedan antyda att vi inte skulle vara intresserade av skolan med motiveringen att vi inte har våra barn där är inte ok”.Kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelms säger att styrelsen diskuterade frågan noga inför tillsättningen.– Eftersom han inte är intresserad av att ha sina barn i skolan tycker vi inte att han är lämplig att vara med i skolnämnden. Vi ser inte ändamålsenligheten i det hela.Kommunen har också utrett om det finns något i lagstiftningen som hindrar hemskolade från att vara representerade i skolnämnder, men det har man inte hittat.– Alla förtroendevalda som varit med i ärendet tycker lika i den här frågan. Och det finns ingen subjektiv rätt att vara med i någon nämnd, utan det är styrelsen som föreslår och fullmäktige som bestämmer vilka som ska sitta i nämnderna, säger Brage Wilhelms.Ovanligt ärendeKommunfullmäktiges ordförande Pia Eriksson (ÅF) säger att man i tillsättningen av nämnderna försöker få en åldersmässig spridning och en jämn könsfördelning.– Det är styrelsen som ger förslag och jag vet att det här med hemskolningen var en del av deras funderingar.Men även i fullmäktige uppstod en diskussion kring frågan. Pia Eriksson säger att hon inte har hört om någon annan åländsk kommun där frågan varit aktuell och hennes bedömning är att ”det åtminstone inte är vanligt förekommande”.– Personligen tycker jag att det är lite kontroversiellt att ha någon som hemundervisar i en skolnämnd som de facto jobbar för de elever som går i skolan.Men hon påpekar också att det finns flera aspekter att ta i beaktande. De barn som hemskolas på Åland måste till exempel vara inskrivna i skolan. Och hemundervisande föräldrar, som ju av olika anledningar valt bort den traditionella undervisningen i skolan, kunde i ett organ som skolnämnden både bidra med sin syn på skolan men också genom arbetet i nämnden få en insyn i det åländska skolsystemet. Skolnämnden i Lumparland är, liksom den sociala nämnden, den här gången tillsatt endast på ett år. Det eftersom det finns en rad frågetecken kring hur nämnderna ska se ut efter att kommunernas socialtjänst har sjösatts. Under året kommer det hela att utkristallisera sig, säger Pia Eriksson.– Det kan ju bli prat om en ordinarie plats om ett år om han då fortfarande är intresserad.
Ålandstidningen tar kontakt med Markuz Sandsnäcka. I ett mejl till tidningen skriver han att han anmälde sitt intresse av en plats i nämnden eftersom han vill kunna representera den alternativa skolformen hemundervisning.
– Men också för att hjälpa till så att barnen som går i den vanliga skolan får det bästa möjliga. Bara för att vi hemundervisar betyder inte det per automatik att vi är emot Lumparlands skola, snarare tvärtom. Vi vill att den ska finnas kvar.Enligt Markuz Sandsnäcka fick han veta att han, för att bli aktuell som nämndledamot, först måste ställa upp i höstens val, vilket han också gjorde. Men han önskar också att han redan i det skedet hade fått veta att han, som hemundervisare, inte skulle komma att få en ordinarie plats i skolnämnden.– För det står inte skrivet någonstans att man inte skulle få det på grund av hemundervisning.Vad anser du att du skulle kunna bidra med i nämndens arbete?– Dels kanske få bort eventuella fördomar om hemundervisning som finns inom kommunen, dels vill jag kämpa för hemundervisades rättigheter men samtidigt även för skolbarns rättigheter i allmänt. Jag ser ingen skillnad på barnen, just valet av skolform är upp till varje förälder. Alla barn har läroplikt oavsett om man är i skolan eller hemma.Hemskolade barn har i dag, mig veterligen, ingen representation i kommunernas skolnämnder. Hur ser du på det?– Det är synd att inte hemundervisare får mer talan då hemundervisning är världens snabbast växande skolform. Det kommer nya familjer till Åland hela tiden. Dessa bör välkomnas med öppen famn och inte ses som en belastning eller något negativt.Var det just att du hemundervisar som angavs som motivering till att du inte fick någon ordinarie plats?– Ja, det var den motiveringen jag fick från kommunstyrelsens ordförande samt kommunfullmäktiges ordförande på mötet. Fick även ett mail från kommunstyrelsens ordförande där han antydde att vi inte skulle vara intresserade av skolan med motiveringen att vi inte har våra barn där. Det är inte ett okej påstående. Då hade jag ju inte ställt upp från första början. Men jag hoppas de inser sitt misstag och ger mig en ärlig chans nästa år.
67 barnÅlandstidningen har skrivit flera gånger om att fler och fler familjer från Sverige flyttar till Åland för möjligheten att hemundervisa sina barn. När SVT rapporterade om frågan i januari framgick att antalet hemundervisade barn på Åland i höstas var 67 stycken, vilket kan jämföras med åtta barn år 2012. Sverige stramade åt reglerna kring skolplikten 2011.I skolnämnden, vars mandat alltså går ut i slutet av 2020, sitter ordförande Ulrika Nordberg (ersättare Gea Jansén), vice ordförande Mikael Rosbäck (ersättare Martin Staf), Markus Eriksson (ersättare Markuz Sandsnäcka), Jessica Järneström (Annsofi Joelsson) och Jessica Sjölander (ersättare Birgitta Eriksson-Paulsson).
Annika Kullman