Den samlade oppositionen, Centern, Obunden samling, Ålands framtid och Åländsk demokrati har lämnat ett så kallat spörsmål till LR med frågan om LR kan omförhandla avtalet om elhydridfärjan. I lagtinget svarade i går infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) att så var fallet, men debatten om beslutet blev därefter hård.
Framför allt ifrågasatte fyra centerpartister LR:s rätt att teckna avtalet trots att det blev cirka 20 miljoner dyrare än den beräkning som fanns till hands när lagtinget gav LR fullmakt att bjuda ut trafiken på linjen.
– Minister Nordberg sålde in upphandlingen för något år sedan med avsikten att den skulle kosta 47 miljoner euro. När anbudet nu är antaget ligger det på 67 miljoner plus indexerade höjningar. Tycker Nordberg att man var tillräckligt tydlig med lagtinget?, frågade Jörgen Pettersson (C).
– När det gäller beloppen som Jörgen Pettersson anför, så ska vi komma ihåg att den fullmakt vi begärde var en fullmakt att ingå en totalentreprenad. Inte att anlägga en infrastruktur knuten till en summa. De 47 miljoner var ett belopp som fanns att läsa i de papper som låg till grund för upphandlingen, svarade Mika Nordberg.
Eftersträva konsensus
Roger Nordlund (C) och Veronica Thörnroos (C) ifrågasatte varför LR ändå inte återkom till lagtinget när den beräknade kostnaden visade sig vara betydligt lägre än den faktiska summa som avtalet ger.
– I alla sammanhang när man tar stora ekonomiska beslut så brukar man eftersträva konsensus. Nu tar LR beslut, i slutet av sin mandatperiod, på enskild föredragning, mot en samlad opposition, sade Roger Nordlund.
Mika Nordberg försvarade att han tog beslutet om avtalet på enskild föredragning, alltså på egen hand utan att hela LR deltog i beslutet.
– Förvisso är beslutet fattat på enskild föredragning, men det var också beslutet att det här skulle verkställas. Vi har haft överläggningar i hela LR, och vi jobbar utifrån de fullmakter vi fått från lagtinget.
Var går gränsen?
Längst i sin kritik mot LR:s beslut gick Harry Jansson, som menade att LR genom att ha med siffran 47 miljoner i beredningen lurat lagtinget.
– Med den tolkning som LR har, så räcker det att det står en mening ”fullmakt till LR”, ger det LR fria händer att göra vad som helst. Då inställer sig frågan: fanns det inget tak för den här fullmakten som majoriteten röstade igenom? Om det hade slutat på 166 miljoner, hade LR fortfarande haft mandat, rätt, att teckna avtal och binda upp ålänningarna 15 år framåt? Eller när hade LR varit tvungen att komma tillbaka till lagtinget för att få en bekräftelse på att det man gör är rätt?
– Jag vill kalla det här att lagtinget har vilseletts om projektets kostnader. Sedan må ni ha politisk rätt, och anse att ni har moralisk rätt att göra vad som helst, men sett från den som vill värna lagtingets status är det här ett felaktigt förfarande, sade Harry Jansson, som också anklagade LR för att ha panik när man skrev avtalet så kort inför ett val.
Ingen panik
– När det gäller Janssons beskrivning att LR har panik så vill jag kontra och säga att LR varit ansvarstagande. Om LR går ut på den öppna marknaden och upphandlar någonting, då ska man också se till att man hinner föra det i mål, svarade Mika Nordberg.
När Harry Jansson aviserade att oppositionen kommer att lämna in en åtgärdsuppmaning till LR, som lagtinget ska rösta om, bordlades frågan till nästa plenum, på onsdag.
Jonas Bladh