Som Ålandstidningen berättade i helgen avser Dennis Jansson, efter att regeringen i Helsingfors förra veckan meddelade att man drar in på restriktionerna för restauranger och större evenemang, att arrangera Rockoff i sommar.
På sociala medier har debatten rasat efter nyheten, och många har varit kritiska mot beslutet då man anser att tillställningen kan äventyra hela den åländska epidemisituationen.
Rockoff diskuterades också under en frågestund i lagtinget under måndagen. Det kan du läsa om i artikeln intill.
Dennis Jansson, som under måndagseftermiddagen inte själv tagit del av den kritik som framförts på sociala medier, framhåller med anledning av debatten att årets Rockoff kommer att arrangeras under allt annat än vanliga förhållanden.
– Kritiken baseras på hur det sett ut förut. Men årets evenemang kommer inte att bli ett vanligt Rockoff på något sätt.
Säkert evenemang
Dennis Jansson menar att man ändå in på minsta detalj utrett hur man kan skapa ett evenemang som är säkert för alla besökare.
– Det kommer vara många nya saker i anslutning till festivalen som vi kommer att berätta om längre fram. Men allt har att göra med att vi ska begränsa risken för smittspridning.
Exempelvis kommer bord och bänkar att placeras hela vägen fram till scenen och området delas in i fyra sektioner som får inrymma maximalt 500 personer per sektion, något Dennis Jansson berättade om i helgen.
– Man kommer att få en annan förståelse när vi går ut med all information. Det är vårt ansvar att se till att festivalen inte bidrar till någon smittspridning.
Varför går ni inte ut med mer information nu direkt när ni vet att många ålänningar är oroliga?
– Därför att vi arbetar med en grej som gör att allt blir mycket lättare men som vi ännu inte vet om går att genomgöra. Mer säger jag inte i det här skedet.
Som på restaurang
Han säger att man har nära kontakt med smittskyddsmyndigheterna.
– Vi tar reda på information och förhåller oss till den. Det ska vara precis som att gå på restaurang och folk ska kunna komma till festivalen och känna sig trygga. Det kommer inte att vara några stora folkhav. Inte ens i närheten. Inne på området blir det betydligt lugnare men vi vill erbjuda möjligheten att gå ut och lyssna på musik – och precis som på restauranger är vi skyldiga att övervaka tillställningen så att folk inte beter sig olämpligt. Och nu ska vi göra det ännu hårdare.
En del av kritiken som framförts på har kretsat kring att folk fortfarande kommer att kunna samlas utanför festivalområdet och att människors omdöme försämras vid förtäring av alkohol. Men Dennis Jansson framhåller att det på inget sätt endast gäller Rockoff.
– Och den första observationen man kan göra är väl att konstatera att människor är ansvariga för sina egna handlingar. Vi kommer att ha vakter och personal i den mån som krävs för att förebygga tokigheter.
– I dag ordnas det en massa privata fyllefester utan kontroll och vakter. Vi såg bland annat stora folksamlingar under midsommar. Det är inte så att ungdomar slutar träffas bara för att Rockoff inte arrangeras. Under Rockoff kan de i stället göra det under kontrollerade former. Vi har kunnat sköta våra åtaganden i 24 år och det kommer vi att göra nu också. Jag tror faktiskt att vi kanske till och med bidrar till färre problem.
Samtidigt lyfter han betydelsen av att allas känslor måste respekteras.
– Känner man sig rädd ska man så klart inte gå på festival. Det ska man ha respekt för och det har vi också. Det är en viktigt bit av vårt ansvarstagande.
Kevin Eriksson