Det är söndag ett par timmar efter lunchtid, och solen formligen steker på bergen kring Soltuna. Den glesa barrskogen är till föga skydd för strålarna, men stoppar däremot de få vindpustar som annars hade gett svalka. Det är svettigt värre, med andra ord.
Ändå har någonstans mellan 25 och 30 frivilliga, plus deras barn, slutit upp för att med gemensamma krafter slå upp den första hälften av den planerade 18-håls discgolfbanan som ska breda ut sig runt Soltuna uppe på Getabergen.
Det är inte bara lokala krafter som samlats här. Tvärtom är slående många från Mariehamn. Det beror inte enbart på en önskan att hjälpa till, utan också på att ju fler banor som byggs runtom på Åland, desto mer avlastas ”deras” bana på Badhusberget.
Utamana sig själv
En nybliven entusiast är Anders Påvall som började spela för bara några månader sedan. Han säger sig spela discgolf fem eller sex gånger i veckan.
– Jag har hittat min hobby, verkligen! säger han med eftertryck under en kort vilopaus efter att ha röjt lite sly i närheten av utsiktstornet öster som Soltuna.
Att vara ute i den sköna sommarkvällen är något som lockar honom, och även gemenskapen bland dem som återkommande träffas för att spela i Badhusparken.
– Och så spelar man på sätt och vis mot sig själv, inte bara mot sina medspelare. Man försöker utmana sig själv att få ett lite bättre resultat än förra gången, säger han.
Även Gustaf Didriksson har kommit från Mariehamn för att bygga bana. Under Ålandstidningens besök håller han till på parkeringsplatsen där ett utkastningsdäck, eller tee på golfspråk, byggs. Han brukar också spela i Badhusparken.
– Alla kan spela, och det är billigt och roligt, säger han om sporten.
Projektgrupp
Under dagen planerar man att få upp nio hål, och under nästa talka, vars tidpunkt ännu är oklar, ska följande nio bli klara. Det säger Mats Adamczak som koordinerar byggandet av discgolfbanor på Åland i sommar i sin roll som ordförande för Företagarna på Åland. Samma helg som den här gruppen gör sitt i Geta äger också talkon rum åtminstone på Kökar och i Kastelholm. Flera andra kommuner har också hunnit långt.
De senaste dagarna har man också fått klartecken för att anställa tio sommarpraktikanter och en projektledare som ska vara behjälpliga med att färdigställa banorna fram till den 25 juli då en officiell invigning ska äga rum.
Tim Granström fick uppdraget som projektledare för bara någon dag sedan och ser därför fram emot att planera detaljerna så fort som möjligt. Måndagen efter midsommar ska han och hans arbetsgrupp sätta i gång.
Mycket mer är ännu i startgroparna, som exempelvis informationsskyltar till alla banor, gemensam marknadsföring för den åländska discgolfen och en app där man kan se beläggningen på banorna i realtid.
Innehavaren på Soltuna, Richard Dahlén, ställer upp med mat åt alla som är med och hjälper till med banbygget. Han och några andra markägare har upplåtit utrymme åt den nya banan, och han hoppas att den ska locka besökare.
Själv har han inte spelat discgolf – ännu.
– Det lär väl bli att börja spela nu, säger han.
Henrik Herlin