Landskapets fastighetsverk har utarbetat en arbetsplan för sportfiske, naturturism och jakt. I planen för sportfiske ingår fiskevård och som ett led i det arbetet investerar fastighetsverket 50.000 euro på att köpa in sik-, örings- och gäddyngel från Guttorp.
– Vi ska föregå med gott exempel. Privatpersoner planterar ut yngel och det behöver vi också göra. Vi har 26 pocent av allt vatten, säger Stefan Rumander, vd på landskapets fastighetsverk.
– Fiskevården är det man ska satsa på. Det är grunden för att vi ska kunna satsa på Åland som sportfiskedestination, säger Roger Nordlund som i vintras gjorde ett projektarbete för fastighetsverket och som nu är med egenskap av fiskeguide och som aktiv i Visit Ålands fritidsfiskeorgan.
Kaj Porko är tillsyningsman på Björkörs naturreservat. Han planterar ut fiskynglen på norra Askskär tillsammans med Carl Storå, pensionerad byråchef på fiskeribyrån på landskapet, och Roger Nordlund.
– Vi följer upp det här i augusti, säger Kaj Porko när fiskynglen har simmat ut från sina platsbehållare.
– Jag undrar vad jag ska döpa alla mina barn till. Den första måste i alla fall heta Nicolai Gedda, fortsätter han och skrattar.
Har byggt barnkammare
Kaj Porko och Carl Storå har förberett platsen för fiskynglen genom att bygga en barnkammare. Vattnet ska vara i rätt temperatur, det ska finnas mat till fiskarna och det ska finnas skydd där ynglen ska kunna gömma sig och skapa sitt revir. Nu har man satt ut enris som ska skapa skugga och skydd. Det är en förutsättning för att gäddorna ska vilja stanna. Maten som fisken ska äta är plankton som har lagts ut i vattnet. Det rör sig om pungräkor och hoppkräftor i rätt storlek.
– Vi har satt ut flera tusen plankton. De får inte vara för stora utan passa gäddynglen, säger Carl Storå.
Gäddynglen är ungefär en vecka gamla och ursprungsrommen kommer från Lemland. Sedan har fiskyngel levererats av Guttorp.
– Normalt överlever en procent. Här vet vi inte hur många som kommer att överleva än, säger Carl Storå.
Förutom på norra Askskär planterades det också ut fisk på två andra ställen i närheten under fredagen.
Samarbete
Fastighetsverket har hand om tillståndsgivning och hantering av licenser för yrkesmässigt fiske. De säljer också burrättigheter för kräftfiske.
– Vi har precis slutit kräftfiskevattensavtal. Det gör att man nu kan köpa våra burrättigheter. Så folk som tidigare har haft kanske två burar per år kan nu köpa till fler burar, säger Stefan Rumander.
Nytt beslut har också tagits av fastighetsverkets styrelse för att förenkla för fiskeguider. I stället för att fiskeguiden som tidigare själv fick rapportera in inför varje fisketur hur många som skulle fiska så kan guiden nu köpa ett årskort som gäller för alla som ska ut och fiska.
Man försöker också få till ett större samarbete mellan olika fiskeaktörer, öka övervakningen på landskapets vatten och öka försäljningen av fiskekort.
Alldeles nyss lämnades en skrivelse in till infrastrukturavdelningen i Mariehamn där man efterfrågar ett samarbete med staden om vattnet söder om Mariehamn.
– Det är ett fantastiskt fint sportfiskeområde som nu bara kan användas av de som bor i Mariehamn. Det skulle vara en bra profilering för Mariehamn att öppna upp det också för turister, säger Roger Nordlund.
Petra Dahlgren