När Ålands tingsrätt i tisdags beslöt att inte pröva Byggnadsfirma Hans Mattssons ansökan om företagssanering förkastade man också företagets yrkande om sekretess för listan på skulder och fordringsägare.
Det innebär att Ålandstidningen tagit del av den fullständiga listan som Hans Mattsson Ab lämnat in till tingsrätten. Den uppges innehålla alla leverantörsskulder till den 31 maj 2020.
Enligt listan har byggnadsfirman skulder till 81 företag. Till fem av dessa företag uppgår skulderna till över 100.000 vardera. Bland dessa finns Anordica, det finska metallhandelsföretag som väckt konkursansökan mot byggbolaget. Den sammanlagda skulden till Anordica uppgår enligt Hans Mattsson Ab:s utdrag till 803.000 euro, vilket är den näst största leverantörsskulden till ett enskilt bolag.
Sammanlagt uppgår leverantörsskulderna till 3,48 miljoner euro. Den största skulden, på 1,43 miljoner euro, har Byggnadsfirma Hans Mattsson till Mariehamns parti. Skulderna härrör från 2018 till och med maj i år.
Enligt byggbolagets borgenärsförteckning som lämnats till tingsrätten har byggföretaget ställt säkerheter till Mariehamns parti i form av företagsinteckningar till ett värde av 1,5 miljoner euro.
Mariehamns partis vd Niklas Lampi meddelar att han inte ger några kommentarer alls om ärendet.
Konsekvenser
Den största innehavaren av företagsinteckningar är Andelsbanken för Åland vars säkerheter enligt Byggnadsfirma Hans Mattssons sammanställning är värda 1,84 miljoner euro uppdelat på fem olika säkerheter, där den äldsta härstammar från 1992 och den senaste från 2013.
Bankdirektör Stefan Jakobsson uttalar sig inte om det aktuella fallet, men konstaterar att det är ganska vanligt att bankerna har de flesta säkerheterna i dylika ärenden.
Enligt beslutet från Ålands tingsrätt har ett antal företag meddelat rätten att de inte har godkänt eller samtyckt till den ansökta företagssaneringen. Bland dessa finns Andelsbanken för Åland. Stefan Jakobsson går inte in på orsakerna till detta, och säger inte heller om eller på vilket sätt man agerat på något sätt gentemot Hans Mattsson Ab för att minimera de ekonomiska konsekvenserna för banken.
– Jag kan inte säga vad vi har gjort eller tänkt i det här konkreta ärendet, men på ett allmänt plan kan jag säga att vi gör allt för att undvika att sådana här situationer uppstår.
Sälja och hyra
Enligt Hans Mattssons Ab:s framställande till tingsrätten innehar bolaget maskiner och utrustning till ett värde av 2,6 miljoner euro. Företagsinteckningarna uppgår till drygt fyra miljoner euro.
Fastigheter finns i bolaget till ett värde av 9,1 miljoner euro och en bostadslägenhet värd 120.000 euro. Tingsrätten konstaterar att Byggnadsfirma Hans Mattsson inte uppgett fastighetsinteckningar, men att dessa uppgår till 4,5 miljoner euro och att ”inteckningsgraden är väsentlig för bolagets möjligheter att verkligen sanera sin verksamhet”.
Enligt byggbolagets ansökning om företagssanering planerade man sälja sin fastighet i Möckelö och sedan hyra denna att bedriva verksamhet i. Man skulle förfara likadant med maskiner och utrustning. Detta skulle ”förbättra företagets likviditet och samtliga leverantörsskulder kan betalas bort” enligt ansökan.
Bolaget säger sig också ha fört diskussioner med leverantörer om att skriva ner sina fordringar med 60-70 procent av dagens saldo.
Ålandstidningen har varit i kontakt med Byggnadsfirma Hans Mattssons styrelseordförande Kjell Mattsson, som i dagsläget avstår från att vidare kommentera ärendet.
Henrik Herlin