19-åriga Noel Rönnberg har länge varit intresserad av politik, samhälle och ekonomi. Därför kändes Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, även känt som Hanken, som ett naturligt val för vidare studier efter att ha tagit studenten från Ålands Lyceum.
– Min storebror går också där och han har pratat väldigt gott om skolan. Jag funderade även ett tag på Handelshögskolan i Stockholm, men eftersom jag inte kände så många som studerade där kändes Helsingfors som ett bättre alternativ för mig, säger han.
Han har just gått klart sin första termin, men känner redan att skolan är helt rätt för honom.
– Jag trivs verkligen jättebra, det är nästan så att man längtar tillbaka till studierna redan. Kurserna är intressanta, skolan är en trevlig miljö och jag har lärt känna många nya människor genom det rika studielivet, säger han.
På Hanken går man först ett basår där man läser grundkurser i alla ämnen, och väljer sedan till andra året ett huvudämne och ett biämne. Bland huvudämnena kan man välja mellan exempelvis entreprenörskap och företagsledning, finansiell ekonomi, marknadsföring, nationalekonomi, redovisning och handelsrätt. Noel Rönnberg har inte ännu bestämt vilket huvudämne han vill välja till andra året.
– Jag har inte ännu gått alla grundkurser, så det är svårt att säga vad jag kommer välja. Det är mycket som intresserar mig, säger han.
Aktiv inom studielivet
Enligt Noel Rönnberg är studielivet vid Hanken väldigt stort och mångsidigt och gör att man lätt känner sig välkommen på skolan och i Helsingfors.
– Det finns många olika valmöjligheter beroende på vad man har för intressen. Under gulishösten, som är den inledande hösten för förstaårsstuderande, ordnas det väldigt många evenemang som är till för att man ska lära känna nya personer. Man kan också gå med i olika kårverksamheter, klubbar, sporter och intressegrupper, säger han.
Själv sitter han i Hankens studentkårsfullmäktige och är även med i gruppen International Helsinki Days som ordnar ett veckolångt seminarium för internationella studenter under våren. Genom studielivet har han lärt känna många nya personer, och ser det som en positiv överraskning hur lätt det är att träffa nya vänner.
– Folk är överlag väldigt öppna och det är lätt att hitta personer att umgås med. Bara man har ett öppet sinne och ett glatt humör är det inte alls svårt att få vänner, säger han.
Han är också aktiv i Åländska studentföreningen i Helsingfors, ÅSFH, som fungerar som en mötesplats för ålänningar som studerar i Helsingfors.
– Där kan man träffa och umgås med ålänningar som studerar på olika skolor och utbildningar i Helsingfors.
Personligt
Namn: Noel Rönnberg
Ålder: 19 år.
Kommer från: Mariehamn.
Bor: Helsingfors.
Gör: Studerar första året vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.
Familj: Mamma, pappa, storebror.
Intressen: Umgås med vänner och träffa nya personer.
Trivs i huvudstaden
Trots att Helsingfors skiljer sig en del från Åland har Noel Rönnberg kommit att trivas i staden.
– Det är en storstad, men det är inte lika stressigt som det kan vara i många andra storstäder, säger han.
Att flytta hemifrån har inneburit att han har behövt ta större ansvar, men på köpet får man en större frihet som han gillar.
– Att bo själv och studera på universitetsnivå medför att man behöver planera sin tid och sina utgifter bland annat. Det är en utmaning i början, men man kommer nog rätt snabbt in i de nya banorna, säger han.
Hur upplever du att studietakten är på universitetet jämfört med gymnasiet?
– Så klart är det en större mängd, men det kommer och går i olika perioder. Ibland har man mer att göra och ibland har man mindre. Det gäller att ha självdisciplin och kunna planera sin tid. Lyckligtvis har jag alltid haft hyfsat lätt för det så jag upplever inte studierna som särskilt tunga, säger han.
En större utmaning är dock det finska språket, som gör att många ålänningar hellre väljer att studera i Sverige än i Finland. Enligt Noel Rönnberg är detta dock inget man bör se som ett hinder.
– Hanken är en helt svenskspråkig skola med några engelska kurser, så på skolan klarar man sig bra på svenska. Också utanför i samhället går det nog bra även om man inte kan finska. Genom att ha språket runt omkring sig är det lättare att snappa åt sig ord och fraser, och jag upplever att min finska har blivit lite bättre sen jag flyttade till Helsingfors, säger han.
Den klassiska Ålandsresan
I framtiden ser sig Noel Rönnberg jobba inom ekonomibranschen. Vad som är hans drömjobb är dock ännu öppet.
– Jag har inget konkret drömjobb, men det skulle vara kul att jobba utomlands några år med något ekonomirelaterat. Jag kan också absolut se mig komma tillbaka till Åland efter några år och bo och jobba här, att göra ”den klassiska Ålandsresan” som många ålänningar gör så att säga, säger han med ett leende.