OX2 och Ålandsbanken har genom Noatun Åland-projekten tecknat ett intentionsavtal med Euroports och Hangö Hamn Ab. Målet är att använda hamnen i Koverhar, Hangö, som logistiknav för tunga komponenter som ska användas vid utbyggnaden av havsbaserad vindkraft i åländska vatten.
OX2 Ålands regionchef Anders Wiklund berättar att bakgrunden är att varken Långnäs eller andra åländska hamnar har den yta som krävs för att hantera fundament, turbiner och annan storskalig utrustning. Koverhar bedöms därför vara ett strategiskt val under konstruktionsfasen som planeras pågå mellan åren 2030 och 2035.
– Hangö hamn har enorma ytor vilket gör att den är lämplig för att mellanlagra stor utrustning. Det är något som Åland inte alls är i närheten av att ha, säger Anders Wiklund.
Långnäs roll
Samtidigt betonar han att Långnäs får en central roll under vindparkernas hela livslängd, som är beräknad till 40 år.
– Åland har jättemöjligheter med nya Långnäs hamn att kunna agera service- och underhållshamn. Underhållshamnen är i drift under hela parkens livslängd, medan konstruktionshamnen är i bruk ett antal år. Det stora värdet ligger i service- och underhållshamnen, säger han.
Lokala jobb
Enligt OX2 kommer drygt 150 personer att sysselsättas med underhållet av vindparken, utöver de många lokala tjänster som krävs från åländska företag.
– När vindparken byggs kommer en bred massa av åländska företag att behövas. Allt från el, vvs och bygg, till båtfolk, logistik och övernattningar. Förhoppningsvis kan också många ålänningar anställas för drift och service. Det ligger helt i linje med de utbildningar som redan etablerats på Åland, säger Anders Wiklund.
Fakta: Noatun Åland
- Två havsbaserade vindkraftsprojekt i åländska vatten.
- Ägs av OX2 och Ålandsbanken Fondbolag.
- Beräknas vara i drift cirka år 2035.
- Vindparkerna väntas ha en livslängd på 40 år.
Risk för nedprioritering?
Långnäsområdet är också tänkt att få en ännu större roll i framtiden.
– I vår nuvarande plan kommer en del av elen att dras in till Långnäs för att producera vätgas och elbränsle. Det skapar i sin tur nya företag, till exempel storskaliga växthus som kan ta vara på överskottsvärmen från vätgasproduktionen.
På frågan om inte Långnäs betydelse ändå riskerar att minska i och med att de stora komponenterna hanteras i Hangö, svarar Anders Wiklund:
– Nej, tvärtom. Ska det skapas värde i Långnäs behövs en konstruktionshamn som komplement. Annars blir det ingenting i Långnäs.