Foto:

Bild

Handlare märker av en ökad bunkring

När många ålänningar nu börjar fylla på förråden har mjöl, ris, konserver, toapapper och knäckebröd en rykande åtgång. 
– Jag har personligen blivit lite överraskad av omfattningen, säger Sparhallens inköpschef Ronny Isaksson. 
Men landskapsregeringen uppmanar inte till någon bunkring.
– Åland som landskap är det sista stället i Finland som blir utan mat, säger lantrådet Veronica Thörnroos. 

Det är lunchtid på fredagen när Ålandstidningen möter upp inköpschefen Ronny Isaksson på Sparhallen. Han berättar att man i butiken under den senaste veckan noterat att vissa av hyllorna töms snabbare än vanligt. Ris och pasta men även färskvaror går åt i rask takt. 
– Det har även gått mer mjöl än normalt – generellt ser vi faktiskt en ökning på alla områden. 
I Finland, men även på Åland, rapporteras om tomma toapappershyllor efter att folk bunkrat upp inför eventuella coronakarantäner. Ronny Isaksson säger att butiken har varit förutseende och har ett stort parti på inkommande.
– Vi är inte utan. Och även om vi för tillfället kanske inte har ris av just det märke kunden vill ha så finns det alternativ. 
Vd:n Dan-Johan Dahlblom berättar att det hittills varit lättare för butikerna i Finland än i Sverige att få sina beställningar levererade. Just den här dagen går han runt och fyller på i hyllorna tillsammans med butikspersonalen.
– Vi hade inte schemalagt för det ökade trycket, säger han. 
Tillhör riskgrupp
Den här tiden på dagen är det ganska många kunder som strosar mellan hyllorna. Vissa har bara korgar i händerna, medan andra målinriktat skjuter välfyllda vagnar framför sig, fyllda av stora mjölsäckar, ägg på storpack, socker, balar med toapapper och smörpaket i höga staplar. 
En som är oroad över coronaviruset är Ruth Meyer från Jomala. Hon tycker att många ålänningar tar för lätt på coronavirusets framfart och skulle gärna se en ökad medvetenhet i samhället. I dag är hon i butiken för att fylla på förråden där hemma.
– Jag ska köpa russin, servetter och torkad frukt. Och jag vill köpa mer torrvaror och knäckebröd. 
Annat på inköpslistan är bönor, konserver och kött att frysa in. 
– Vi bor ganska isolerade och vill vara beredda, säger hon och konstaterar att äldre hör till grupperna som har drabbats särskilt hårt av viruset.
I mariehamnaren Roine Sjölunds korg ligger fyra kaffepaket.
– De räcker länge för mig som är ensam, säger han.
Alltid förberedd
Det är påfallande många som inte vill vara med på bild eller avslöja sina namn. En av dem är en man iförd svarta tunna handskar. I ena byxfickan skymtar ett munskydd.
– En av grundprinciperna när man ”stockat på sig” är att inte berätta vem man är eller var man bor. Gör man det vet ju alla var maten finns när den tar slut i butikerna. 
 Han berättar att hans familj är väl förberedd, sedan tidigare har de ett lager därhemma som räcker i några månader, där finns även elverk, vattendunkar och så vidare. 
Mannen bunkrar av två skäl. I hans närmaste krets finns finns flera astmatiker. I händelse av corona på Åland vill han kunna undvika att röra sig bland folk. 
– Det andra scenariot, som är värre, är att det inte kommer några leveranser till Åland och att allt det viktigaste tar slut. Då får man försöka överleva på det man har. 
Ingen bunkrare
Oavsett vad som ligger bakom bunkringen – ett behov av att förbereda sig, en känsla av stress när man ser andras välfyllda vagnar eller något helt annat – står det klart att åtminstone en del av ålänningarna har börjar corona-preppa. 
Men många verkar också ta det hela med ro och skakar leende på huvudet när Ålandstidningen ställer frågan.
Johan Danielsson med sonen Leon Ståhlman, Jomala, är definitivt inte ute för att bunkra. I vagnen ligger bara några få varor.
– Vid frukostbordet i morse slog mig tanken, men nej, jag är inte orolig. 
Vid fredagens presskonferens om coronaläget säger lantrådet Veronica Thörnroos (C) att man från landskapsregeringens sida inte rekommenderar folk att bunkra. 
– Det är svårt att hindra folk, men min bedömning är att Åland som landskap är det sista stället i Finland som blir utan mat. 
Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) håller med.
– Vi har eget slakteri, eget mejeri och mycket potatis. Vi exporterar mycket av vår mat från Åland och har en hög självförsörjningsgrad. Vi är bra rustade om man jämför med både Sverige och Finland.

Annika Kullman

Hittat fel i texten? Skriv till oss