Saltviks kommun har tecknat ett avtal för driften av Hamnsundets gästhamn för perioden 2024–2026. Petri Tuokko och Patrizia Impellizzeri, som driver gästhamnen, ser stor potential i området men säger att de möter motstånd från kommunen.
– Vi har en hel del idéer. Men kommunen deltar inte i en konstruktiv dialog med oss utan bestämmer utan att lyssna på våra åsikter, säger Petri Tuokko.
Paret har föreslagit flera utvecklingsprojekt för att förbättra servicen i gästhamnen, bland annat att bygga ett tak över terrassen vid kiosken samt installera laddstationer för elbåtar och elbilar.
– Vi saknar kök och tak över serveringen, allt hänger på vädret. Vi har en svensk aktör som gratis kan förse hamnen med en laddstation för elbåtar och elbilar, vilket skulle göra oss till Ålands första hamn med den möjligheten och öppna en elbåtskorridor mellan Stockholm och Åbo. Men den möjligheten vill kommunen inte haka på, jag förstår fortfarande inte varför.
Enligt Tuokko handlar det inte om ekonomiska resurser från kommunens sida, utan snarare om brist på dialog och vilja.
– Jag har till och med erbjudit mig att bekosta och installera ett tak över kiosken, lägga ut fler förtöjningsbojar och anlägga en mekanisk båttvätt, men kommunen säger alltid nej.
Kommunen: ”Har satsat”
Runar Karlsson, ordförande för tekniska nämnden i Saltvik, bekräftar att det funnits många förslag från entreprenörerna men menar att kommunen redan har satsat mycket i området.
– Kiosken byggdes för 25–30 år sedan, och vi har sedan dess byggt altan, brygga och akterförtöjningar. Inför årets säsong kommer sjösättningsrampen byggas ut, säger han.
Han betonar att det finns begränsningar i vad som är möjligt att göra vid gästhamnen, dels på grund av platsbrist och dels för att servicehuset finansierats med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Svår kommunikation
Petri Tuokko upplever att det är svårt att få kontakt med kommunen och att få tydliga svar.
– Ofta är svaret bara ”det är kommunen som bestämmer, det finns inte i årets budget”. Det är först nyligen som det blivit klart att jag ska ha dialogen med tekniska nämnden. Innan dess visste jag inte om jag skulle prata med kommundirektören eller någon annan, säger han.
Han önskar en bättre dialog där hans erfarenhet från turismbranschen och närheten till gästerna tas tillvara.
– Jag tror inte motståndet är personligt. Men det finns en attityd där all förändring ses som något negativt, säger han.
Lyckad start
Trots utmaningarna hade gästhamnen en lyckad första säsong under makarnas ledning.
– Förväntningarna var låga, men det gick väldigt bra. Vi hade en rolig sommar med många nya gäster, säger Tuokko.
Framåt hoppas han att kommunen ska bli mer mottaglig för deras förslag och att Hamnsundet ska kunna utvecklas till en mer attraktiv destination för både turister och lokala besökare.
– Vi står och faller inte med det här projektet, men vi ser potentialen och vill göra det bästa av möjligheterna.