För att göra ett nollresultat behöver Hammarland spara 550.000 euro i år, något som kommunstyrelsens ordförande Anders T. Karlsson säger är omöjligt eftersom skatten inte kan höjas för 2020. Men inom två år ska pengarna ha kommit in i kassan.
– Det är målsättningen, annars kan jag kasta in handduken. Vi måste komma ner på noll.
I höstas beslutade kommunen att inte höja skatten, den ligger kvar på 17,25 procent. Men inför nästa år planeras en skattehöjning. I åtgärdsprogrammet nämns en skattehöjning med 0,75 procent från 2021.
– Målet är att höja om ett år, det finns en enighet i alla partier om det. Sedan är frågan hur mycket. 0,75 procent är det mest logiska just nu. Det skulle ge kommunen cirka 180.000 euro, säger Anders T. Karlsson.
Verksamheterna behöver minska sina utgifter med 5 procent, enligt styrdokumentet. Det kan göras bland annat genom att tänka igenom inköp och fundera över rekryteringen av personal
– Det är till att hålla strama tyglar nu. Man behöver fundera varje gång man gör något. Exempelvis hur man kan göra vid nyanställningar när personal slutar. Kan vi samarbeta med andra kommuner? Om vi har en tjänst på 60 eller 80 procent kanske man kan samarbeta med en annan kommun och göra tjänsten till 100 procent och på det sättet mer attraktiv. Då kan man också spara pengar.
Höjda avgifter
I styrdokumentet vill man höja övriga avgifter med 8-10 procent. Det handlar om kommunens avgifter för vatten och avlopp och hyror.
– Men även där måste man fundera om det är rätt. Vi måste titta på om vi ligger på samma avgifter som våra närmaste kommuner. Har vi samma avgifter, vi kanske inte kan höja allt. Man vill inte göra något dumdristigt.
Kommunen behöver också sälja tomter, de har ett mål att fem till sex tomter ska säljas under 2020. Det rör sig om tomter i Öra och det nya området Storängen men också om industritomter.
Ytterligare en inbesparing ska göras genom att få ner kostnaderna för skolskjutsar. Här vill man spara 100.000 euro.
– Vi har nog Ålands dyraste skolskjutsar. Jag tror att vi betalar 274.000 euro om året. Visst ska de som kör barnen få skäligt betalt men det är lite för mycket pengar. Pengar som vi hellre skulle lägga på skolan och barnen. Hur det här ska göras ska diskuteras vid nästa skolnämndsmöte.
Allvarligt läge
550.000 euro är alltså det kommunen behöver spara. Helst inom ett år.
– Vi behöver göra inbesparingen på ett år men det kommer vi inte att lyckas med eftersom vi inte kan höja skatten för 2020 då den redan är klubbad. Men vi måste börja förbereda, för det är ett allvarligt läge. Det är tredje året i rad som vi kommer att ha ett negativt resultat.
Att landskapsandelarna har minskat och den negativa effekten på skatteinkomsterna i och med det nya inkomstskattesystemet är en stor del av orsaken till att kommunen går minus.
– Jag tror inte på att landskapsandelarna ger mer i år, men framöver måste landskapet hjälpa till. I år förstår jag, de har också svarta hål att fylla. Men de måste också göra en finansieringsanalys – har vi råd med allt det här? De kan inte bara lägga ut kostnaderna på kommunerna.
I veckan klubbades bygglovet för Hammargården, kommunens stora satsning på att bygga ut sitt äldreboende. Det är en stor utgift där planen var att ta så mycket pengar som möjligt ur egen kassa.
Finns det risk att investeringen i Hammargården stoppas?
– Visst har man funderat på det. Men det är en sådan bra investering i längden. Vi har räknat och vi kan ha ganska många mer människor på Hammargården för de pengar vi betalar till De gamlas hem. Vi vinner ekonomiskt på att bygga ut Hammargården.
– Men det är ju så att det har dränerat pengar ur kassan. Vi har räknat med att ta lån, men man måste ändå ha pengar i kassan.
Däremot ska övriga investeringar ses över och eventuellt kommer en del att skjutas på framtiden.
– Vi får göra en ordentlig check om vi verkligen behöver göra allt.
Kommunernas nämnder ska nu informeras om målsättningarna och kommunstyrelsen ska ta fram ett åtgärdsprogram med styrdokumenten som utgångspunkt.
Petra Dahlgren