Anders Ekström berättar att det var 200–300 besökare på fredagen medan lördagen, precis som vanligt, lockade fler, 600–700 besökare.
– Vi upplevde färre besökare än i fjol, då vi hade nästan 2.000, säger Anders Ekström.
Det fina vädret ställde till det, även fast det försöktes utnyttjas med både utställare och aktiviteter utomhus.
– Dessutom var det klämdag på måndagen, vilket gör att folk kanske var borta över helgen. Men att flytta mässan en månad senare än tidigare kan vi se att inte var en så bra idé.
Tidigare år har mässan varit i slutet av mars. I år flyttades den till slutet av april men det lär ändras till nästa år. Går man längre bak i tiden kan man se att besökarsiffrorna från decennieskiftet var mycket högre än de senaste årens siffror. Runt 2010 var besökarna upp emot 4.000.
– Besökarantalet har stadigt gått nedåt, säger Anders Ekström.
Enligt honom är detta det lägsta besökarantalet han upplevt som arrangör.
Information kan förbättras
Risken är att det minskande antalet besökare även innebär att företagen som ställer ut minskar. Ofta ger ett ökande antal företag mässan draghjälp med sin egna reklam vilket genererar ett större drag kring mässan som helhet.
– Vi vill gärna att det ska vara bra för utställarna, men i år var det nog tyvärr inte bra för dem.
Dålig och sen information har också, enligt uppgift till Ålandstidningen, bidragit till att vissa utställare blivit upprörda.
– All information kan förbättras och man kan se över marknadsföringen. Men vi behöver få feedback från utställarna först, säger Anders Ekström.
Gällande framtiden eller en eventuell avveckling av Ålandsmässan säger Anders Ekström att det är för tidigt att säga exakt hur den kommer utvecklas och ändras.
– Årets mässa var den 58:e i ordningen så det är klart att vi vill fortsätta traditionen, säger Anders Ekström.
– Men om vi håller mässan samma helg nästa år får vi antagligen mindre besökare, tror Anders Ekström.
Enkät för feedback
Ålands näringsliv, som arrangerar mässan, har skickat ut en enkät där utställarna får ge arrangörerna feedback och utvärdera hur de tyckte Ålandsmässan var. Denna enkät ska användas för att utvärdera hur framtiden ska se ut för mässan.
– Alla utställare har fått enkäten, men alla lär inte svara. Vi hoppas dock att få så många svar som möjligt.
Det är kanske ännu viktigare att många svarar just i år?
– Precis så är det.
Den generella trenden är att mässorna blir allt mer nischade, men på Åland är det inte möjligt att följa den trenden, menar Anders Ekström. Därmed måste konceptet med en allmän mässa fortsätta, men formen kan ses över i framtiden.
– Det finns saker man kan ändra på. Vi har egentligen varit ett undantag, många allmänna mässor har försvunnit de senaste åren. Det gäller att anpassa sig, säger Anders Ekström.
"Inte värt"
Dan Engblom på DEAB Konsult deltog i Ålandsmässan för första gången i år.
Kommer ni delta i mässan igen nästa år?
– Inte om det är så här, att nå ut till bara 1.000 personer är för få. Det känns inte värt, då skulle det vara bättre med en annons i tidningen som man når ut till fler med, säger Dan Engblom.
Han säger att det borde ha varit en annan helg och att Alandica inte heller är perfekt för mässan.
– Vi kommer absolut inte nästa år om det är på samma tidpunkt som nu, säger Dan Engblom.
Alex Johansson