Flera läsare känner redan till att den den åländske man som står åtalad för tre fall av grov penningtvätt är Mikael Holm, tidigare egenföretagare inom skeppshantering.
I en intervju med Ålandstidningen väljer Mikael Holm nu att träda fram för att berätta sin version av händelserna bakom åtalet.
– Spekulationerna är inte roliga för någon, särskilt inte för min familj. Det är lika bra att alla vet hur det ligger till.
Enligt åklagaren ska Mikael Holm ha begått tre fall av grov penningtvätt 2014–2015. Åtalet lämnades till Egentliga Finlands tingsrätt i maj 2017, och när Mikael Holm inte dök upp till rättegången för fyra månader sedan begärdes han häktad i sin frånvaro.
När han, i slutet av november, återvände till Finland greps han på Helsingfors-Vanda flygplats.
Varför uteblev du från rättegången höstas?
– Jag arbetade som projektledare för ett mångmiljonbygge i Kina, och hade inga möjligheter att lämna platsen. Att jag inte kom till rättegången i augusti har ställt till problem för mig, men problemen hade blivit större om jag hade lämnat mitt uppdrag.
Vältalig bedragare
Mikael Holm är mån om att framföra de, enligt honom, goda skäl han hade att lita på den man som i höstas dömdes till ett sex år långt fängelsestraff för flera bedrägerier (domen har överklagats till Åbo hovrätt).
– Hela den här sorgliga historien börjar med att jag våren 2014 blir uppringd av en vän och affärsbekant som har sålt torrlastaren Cleopatra till mannen. Han föreslår att jag börjar hantera fartyget.
Mikael Holm berättar hur han, efter resultatlösa efterforskningar om fartygsköparens bakgrund, talar med ett antal personer med insyn i branschen. Två faktorer får honom att gå vidare med projektet.
– Mannen kommer från en släkt med pengar. Och han har suttit i styrelsen för ett mycket känt företag, som jag har följt och beundrat under lång tid.
Det första mötet, en vecka efter samtalet, bjuder på blandat kompott. Fartygsköparen imponerar genom att hämta Mikael Holm i en ”sprillans ny Mercedes”. Han ger ett vältaligt och påläst intryck, säger Mikael Holm.
– Han är excentrisk, men excentriska miljonärer är ingen ovanlighet i min bransch.
”Det största misstaget”
Som väl excentrisk upplever Mikael Holm ändå mannens plan att Cleopatra ska omregistreras med mycket kort varsel.
– Åtgärden är nödvändig av flera skäl, men jag chockeras över tidsplanen.
För snabbast möjliga lösning grundar han ett åländskt bolag, Cleopatra Shipping Ab. Det förutsätter att han och en åländsk kollega utgör två tredjedelar av styrelsen.
– Det var, med facit i hand, mitt största misstag. Jag har aldrig ägt eller velat äga en del av Cleopatra Shipping Ab, men omregistreringen förutsatte ett åländskt bolag, och det förutsatte i sin tur en mestadels åländsk styrelse.
Enligt Mikael Holm är han vid denna tidpunkt övertygad om att Cleopatra Shipping Ab:s ägare – fyra bolag med kopplingar till den dömde bedragaren – snart ska ta över ordförandeklubban.
– Upplägget skulle bli kortvarigt. Men sedan började problemen.
Trodde banken hade koll
I samband med Cleopatra Shipping Ab:s tillkomst öppnar Mikael Holm ett bankkonto för bolagets räkning. Han säger att han tar bankens strikta regelverk som intäkt för att det nya bolagets ägare har rent mjöl i påsen.
– Banken återkommer först med fler frågor. När kontot fick grönt ljus släppte jag alla tankar på att det hade varit svårt att hitta information om fartygets ägare på nätet.
Cleopatra dockas därpå i Tallinn. Fartygets ägare dröjer med att betala för arbetet.
Mikael Holm säger att det ändå går ett halvår innan han anar oråd.
– Jag är van vid att även rika personer hamnar i dröjsmål med betalningar. Jag reagerar inte förrän en affärsbekants son ringer mig och berättar om deras avtal med mannen.
– Därpå tar det inte länge förrän jag inser att mannen är en bedragare.
Företagen har kraschat
Mikael Holm har då, både som styrelseordförande i Cleopatra Shipping Ab och som ägare av Cleopatras anlitade skeppshanterare MW Shipping Ab, gjort ett stort antal betalningar för mängder av tjänster.
Han vidhåller att det inte fanns något som borde ha fått honom att inse att medlen härrörde från bedrägerier.
– Jag förstår att min berättelse om mannens agerande framstår som märklig för många, men jag kände igen hans sätt från många tidigare affärsrelationer.
Vad önskar du att du hade gjort annorlunda?
– Det frågar jag mig gång på gång. Att jag gick in som styrelseordförande i Cleopatra Shipping Ab var ett misstag.
– Kanske blev jag något förblindad av bedragarens koppling till bolaget som jag beundrar, men jag kan inte se att jag hade några skäl att misstänka oegentligheter.
Mikael Holm, som åklagaren yrkar att beläggs med näringsförbud, säger att den pågående rättsprocessen redan har raserat hans två företag.
– Mina bankkontakter är borta. Jag har en bra anställning just nu, men det har varit extremt tufft att säga upp mina åtta anställda.
Han ser sig som ett offer för en skicklig och förslagen bedragare.
– Jag har redan straffats mycket hårt. Ytterligare straff för mig känns inte rimligt.
Ms Cleopatra såldes på exekutiv auktion i Tallinn våren 2016.
Robert Vickström