Ålandstidningen berättade i går att Finland fortsätter att hålla gränsen mot Sverige stängd men att man öppnar upp gränsen mot övriga Norden och Baltikum från och med den 15 juni.
Under fredagen fattade Statsrådet i Helsingfors det formella beslutet, och både Inrikesministeriet och Gränsbevakning gick ut med klargörande information om gränskontrollen från och med den 15 juni.
Bland annat meddelade gränsbevakningen att fritidsbåttrafiken mellan Schengenländerna blir obegränsad och att fritidsbåtar inte har någon skyldighet att inställa sig för gränskontroll.
– De nya begränsningarna innebär att det är tillåtet för alla fritidsbåtar från olika Schengenländer att komma till Åland och Finland. Det betyder att också svenska fritidsbåtar från och med inkommande måndag är välkomna.
Inga begränsningar
Övervakningen av gränserna för trafiken mellan Finland och Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland och Litauen upphör i sin helhet och kommer att vara möjlig helt utan begränsningar.
Gränsbevakningen meddelade samtidigt att övervakningen av de inre gränserna fortsätter till den 14 juli vid landgränsen mellan Finland och Ryssland, i flygtrafiken med undantag för mellan Finland och ovan nämnda länder och i sjötrafiken med undantag av fritidsbåttrafiken och de regelbundna färjelinjerna mellan Finland och ovan nämnda länder.
Gränsbevakningen bekräftar också att det är möjligt att passera den inre gränsen för arbetsresor eller andra nödvändiga resor, till exempel resor av familjeskäl eller personliga skäl, eller om personen har en fastighet, bostad eller fritidsbostad i Finland.
Inte helt nöjda
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) säger att hon under fredagen var i kontakt med inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) med anledning av de nya gränsbestämmelserna.
– Jag meddelade att vi inte var helt nöjda med beslutet och den information som gått ut. Hon svarade att hon inom två veckor hoppas kunna fortsätta öppna upp Finland och hon hoppas att de nya reglerna om stugor och familjerelationer åtminstone ska hjälpa Åland lite grann.
Varför är ni inte helt nöjda?
– Därför att det fortfarande finns en hel del otydligheter i informationen. Det folk i första hand vill ha är tydlighet. Vem får komma och när får hen komma till Åland? Det får inte finnas tolkningsutrymme och dessutom tycker jag besluten borde vila på laglig grund.
– Sedan har vi så klart fortfarande restriktionerna mellan Sverige och Åland, men det är inte det som är den stora begränsningen där, utan det är svenska Utrikesdepartementets reseavrådan.
Samtidigt framhåller hon att det är positivt att fler nu kan välkomnas till Åland.
– Men för turismektorn och sjöfarten kommer det ändå att vara bekymmersamt eftersom den turism som nu uppstår ändå är väldigt liten i jämförelse med vad det hade varit en normal sommar. Så det finns fortfarande utmaningar.
Kevin Eriksson