- Leaderprojektet handlar om att ge invånarna inflytande över hur närområdet utvecklas, säger Roger Silfver som är nyanställd samordnare för Leader på Åland.
Kommunernas utmaning blir att handleda och stöda ideella föreningar.
Exempel på Leaderprojekt vid Sommenbygden:
SOMMASKEPP Båtföreningen byggde 3 traditionella båtar från trakten och spelade in en film om båtbyggarhistoria. Projektet har mynnat ut i en årlig kapprodd på Sommen under sommaren. I dag har hela tio båtar byggts.BASTUBYGGE Byalaget ville bygga en bastu invid bygdegården. De bidrog med egen insats i form av arbetskraft och fick bidrag för materialkostnaderna.UNDERVISNING En skola ligger intill ett stenbrott varifrån Adolf Hitler en gång beställde stora mängder sten till sina monument. Skolbarnen forskade runt stenbrottets historia. Projektet skedde utanför skoltid under ledning av föräldrar och personer engagerade i bygdens historia.KLÄTTERVÄGG Ett antal ungdomar ville bygga en klättringshall och hade fått lov att använda en silo i området. Leader och det lokala näringslivet bidrog, ungdomarna byggde. I dag används klättringshallen av en lokal förening och hyrs ut till företag i området.
Är du intresserad av att utveckla din närmiljö? Här är fler projekt som har fått stöd:
• Musikalprojekt.• Restaurering av en gammal smedja.• En gemensam trädgård.• Sommarteater.• Dokumentation av dialekter.• Anläggande av pälsmuseum.• Ungdomscafé med teman som ungdomarna själva väljer.• Krönikespel.• Landsbygdsfestival.• Värnande om fornminnen genom information, röjning, engagera närboende och guida turister.• Marknadsundersökning för att utveckla lokalradion så att den kan ge bättre public service.• Rädda storöringstammen i en sjö.• Markering av farleder på sjön.• Insamling och digitalisering av lokalhistoriskt material.• Projektledare anställd för att undersöka hur en småort kan utvecklas och säljas in till turister, företagare och inflyttare.
LANDSBYGDSUTVECKLING I över ett år har det processats, uppmärksammats och dröjt. Leader har hägrat med ett löfte om pengar till nya initiativ i glesbygd. Nu är det dags för ord att bli handling. Under året kommer driftiga ålänningar se hur programmet förverkligas. Det tror Roger Silfver, som är anställd under sex månader av landskapet för att ge Leaderprojektet på Åland sin form.
- Går allt enligt planerna delar vi ut de första projektstöden i oktober, säger han.
Han kom till Åland i måndags och den första uppgiften blir att informera om Leader.
- Vi har en intresserad Leaderförening som vill vara med och driva projektet. Men där ingår inte alla kommuner. På sikt hoppas jag att vi ska hitta en form där alla kan mötas.
Ideellt arbete värderas
En mångårig erfarenhet av Leaderarbete tar han med sig till Åland. Roger Silfver deltog i ett av de första försöksprojekten i Sverige som inleddes av kommuner runt sjön Sommen 1997.
- Vår modell gick ut på att samtliga kommuner bidrog med pengar till projektet tillsammans med staten och regionen. Det utgjorde en tredjedel av pengapotten, EU bidrog med ytterligare en tredjedel, berättar han.
Den sista delen av projektet ska finansieras av den ideella eller privata sektorn genom föreningar eller näringsliv.
- För varje projekt fastställs hur många arbetstimmar föreningen ska utföra, i vårt fall värderade vi en utförd arbetstimme till 173 svenska kronor (drygt 18 euro). På det viset får det ideella arbetet ett mätbart värde.
I Sommenbygdprojektet tillsattes en lokal aktionsgrupp som bestämde vilka projekt som skulle beviljas medel. Det är en sådan grupp som Ålands Leaderförening så småningom ska bilda.
- Föreningen har ansökt om bidrag till en stor informationskampanj om Leader. En del i det blir informationsmöten där lokalbefolkningen ute på landsbygden ska ges möjlighet att presentera hur det egna området behöver utvecklas. Utifrån byalagens strategier kan den lokala aktionsgruppen formulera ett dokument för hela Ålands utveckling, säger han.
"Vinst för kommun och invånare"
När utvecklingsstrategin finns är det dags att ta emot projektansökningar. Den lokala aktionsgruppen ska fördela pengarna men också hjälpa till att formulera projektansökningarna. För att ett projekt ska få bidrag krävs det att kommunen är med och finansierar, dessutom krävs det att näringsliv eller förening deltar.
- Det är viktigt att kommunerna lämnar över beslutandemakt till föreningarna. Samtidigt ska ideella krafter inte lämnas vind för våg. Kommunerna behöver ge stöd för att projekten ska få kontinuitet.
Roger Silfvers erfarenhet från Sverige visar att kommunerna har mycket att vinna på att delta.
- För varje investerad slant kommer femdubbelt tillbaka. Dessutom växer ett lokalt engagemang fram. Vi har fått fler invånare aktiva inom kommunalpolitiken och sett att förståelsen för politikens förutsättningar växer, säger han.
I och med att ideella krafter deltar i projekten etableras kommunikationsvägar mellan befolkning och beslutsfattare, enligt Roger Silfver.
- Politikerna slipper uppleva att invånarna bara kräver mer och mer. Samtidigt får invånarna större förståelse för vilket arbete som krävs för att förverkliga något som efterfrågas.
Om Leader utformas rätt kan projektet ge ny livskraft åt föreningsliv och sprida inspiration och idéer från en kommun till en annan.
- Leader handlar om närdemokrati. Att invånare ska vara med och utforma planer och projekt för sitt närområde. Tanken är att skapa inflytande på områden där människor i dag upplever att de har förlorat det, säger Roger Silfver.
Tone Nordling