I ett mejl till Ålandstidningen skriver vikarierande chefläkare Runo Härgestam att en arbetsgrupp på ÅHS planerar för hur testkedjan ska utformas i samråd med övriga inblandade myndigheter, det vill säga polisen, Tullen och gränsbevakningen, samt med hamnarna på Åland.
Något konkret svar på hur testningen ska gå till har man inte än, enligt Runo Härgestam. Man arbetar med olika lösningar och inväntar vissa klargörande detaljer.
”Vi kommer att informera så snart vi har planeringen klar för hur det nya tillägget till smittskyddslagen ska tillämpas”, skriver han.
Inväntar anvisningar
Vid Ålands sjöbevakningsstation väntar man på närmare anvisningar om de kontroller som ska utföras från och med måndag.
– Allt är inte officiellt klart kring hur gränskontrollerna ska fortsätta från den 12 juli, säger biträdande stationschef Juri Jalava.
Det är dock sannolikt att gränskontrollerna vid de inre gränserna fortsätter ett par veckor. Ålandstidningen skrev i gårdagens tidning om inrikesministeriets förslag om att låta den nuvarande gränsreglerna överlappa ändringarna i smittskyddslagen under två veckor.
– Vi väntar på officiella anvisningar kring samordningen av den inre gränskontrollen och smittskyddslagens uppdaterade regler, säger Juri Jalava.
– Men under de två veckor som de inre gränskontrollerna kan förlängas utför gränsbevakningen liksom tidigare kontroller av inreseförutsättningarna och av att det finns giltiga inresevillkor, så som arbetsresor, familjeskäl och fastighetsägande.
Gränsbevakningen har däremot ingen roll enligt smittskyddslagen. Det blir i stället hälsovårdsmyndigheten, det vill säga ÅHS, som får övervakningsansvaret för de krav på intygskontroller och tester som införs genom ändringarna i smittskyddslagen.
– Vi har inte ansvar annat än som handräckande myndighet, säger Juri Jalava.
Handräckning
Polisen, gränsbevakningen och Tullen kan ge hälsovårdsmyndigheten handräckning i form av trafikdirigering, kontroll av vaccinationsintyg och sådana kvarhållanden i tre timmar som hälsovårdsmyndigheten fattar beslut om.
Enligt överkommissarie Benjamin Fellman vid Ålands polismyndighet har det inkommit en begäran om handräckning från ÅHS.
– Polisen är i första hand en handräckande myndighet åt hälsovårdsmyndigheten, säger han.
Enligt den ändring av smittskyddslagen som träder i kraft på måndag kan en myndig person, som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet försummar skyldigheten att delta i covid 19-test, dömas till böter.
– Gällande den utredande delen inväntar vi Polisstyrelsens anvisningar för att få reda på hur man från centralt håll önskar att det ska ske.
– Vår primära uppgift är att, inom ramen för våra resurser, bistå så att de åtgärder som hälsovårdsmyndigheten beslutar om kan utföras, säger Benjamin Fellman.
Anna Jakobsson