I en 16 sidor lång skrivelse till Ålands förvaltningsdomstol argumenterar de 24 personerna, genom vicehäradshövding Patrick Donner, för att byggnämndens beslut om bygglov strider mot lagen och bör undanröjas.
Genom beslutet, som fattades den 16 december förra året, beviljade byggnämnden bygglov för Edgar och Magnus Kalms planerade discgolfbana i Västerkalmare. Ålandstidningen skrev i förra veckan om deras planer på en ny 18-hålsbana av internationell standard.
I besvären lyfter de 24 personerna upp felen som de anser begicks i samband med beslutet, som enligt dem tillkom i oriktig ordning och bryter mot gällande lagstiftning, mot detaljplanen och mot delgeneralplanen för området.
Saknades handling
Saker som lyfts upp är att kallelsen och föredragningslistan till byggnämndens möte inte kungjordes på kommunenens elektroniska anslagstavla och att de inte blev kontaktade i ärendet trots att de skriftligen hade frågat om bygglov sökts.
När de, efter att bygglovet beviljats, begärde ut samtliga handlingar i ärendet fick de inte alla. En handling gavs inte ut förrän man gjort en uttrycklig förfrågan om den. Då återstod en dryg vecka av tiden för att söka ändring.
Det som nämns som den kanske allvarligaste bristen i ärendets beredning och handläggning är att bygglovet har godkänts utan att man motiverat, eller ens nämnt, att ansökan ”flagrant” strider mot den fastställda delgeneralplanen.
En del av den planerade discgolfbanan har förlagts på ett område som betecknas som bostadsområde. Andra delar ligger på områden som betecknas som område för närrekreation i delgeneralplanen och som parkområde som ska bevaras i naturtillstånd enligt detaljplanen. Ingen av dessa beteckningar möjliggör den aktuella discgolfbanan, enligt besvären.
Det ses inte heller som möjligt att ha en parkeringsplats för 40 bilar på ett område som enligt delgeneralplanen är till för jordbruk.
Kornknarr
Annat som lyfts upp är att byggnadsnämnden inte fick ta del av en skrivelse med invändningar som skickats till kommunen. Det tolkar personerna som besvärar sig som att byggnads- och miljöinspektören valt att hemlighålla eller undanhålla väsentliga fakta från byggnadsnämndens ledamöter. Detta har uppenbart påverkat ärendets utgång, anser de.
Sådant som inte heller har beaktats enligt besvären är att en väg i området är klassad som en skyddsvärd vägmiljö, att den skyddsvärda fågelarten kornknarr förekommer i området och att det finns fornminnen där. Trots att byggnads- och miljöinspektören informerats om fornminnet och den särskilt skyddsvärda arten har han, enligt besvären, inte kontaktat landskapsregeringen för att ta reda på rådande förutsättningar.
I besvären ifrågasätts också frånvaron av krav på skydd i form av nät eller stängsel som skulle kunna förhindra att discar skadar egendom eller personer.